367 kandidater fra 11 partier har bakket op om vores klimakrav!

4. november 2022
Men nu er valgkampen slut. Nu er det alvor. Og vil en ny regering være lige så grøn i handling som i ord, skal der handles på tre centrale sektorer.

I 2030 vil landbruget og transporten tilsammen stå for godt 80 pct. af Danmarks udledninger med den klimapolitik, vi har vedtaget i dag. Samtidig er der ingen krav til finanssektoren, som stadig investerer milliarder i kul, olie og gas. Det kan ikke fortsætte, og derfor skal en ny regering sikre:

  • At landbruget indfrier målet om 54 pct. reduktion i 2025, bl.a. ved hjælp af en CO2-afgift og omstilling fra animalsk til tilplantebaserede fødevarer. Til gavn for ikke bare klimaet, men også for biodiversiteten.
  • Et stop for salg af nye fossilbiler fra 2025, og at de største motorvejsprojekter sættes på pause. Det vil give en årlig CO2-reduktion på omkring 1,8 mio. tons i 2030 og frigøre arbejdskraft til den grønne omstilling.
  • Et stop for bankernes udlån til selskaber, som laver ny udvinding af kul, olie og gas, og at både pensionskasser og banker udarbejder klimaplaner i overensstemmelse med klimavidenskaben. Danskernes penge skal arbejde for og ikke imod den grønne omstilling.

Fine grønne ord i valgkampens hede redder ikke klimaet. Politikerne skal leve op til de løfter, de har givet til vælgerne og planeten. Og det vil vi holde dem op på nu.