Drop fødevarer og foder i diesel og benzin

24. marts 2022
Miljøorganisationerne Greenpeace og Rådet for Grøn Omstilling opfordrer regeringen til midlertidigt at droppe iblandingen af biobrændstoffer, der er lavet af foder og fødevarer, af hensyn til den truende globale forsyningskrise forårsaget af Ruslands invasion af Ukraine.

”En stor del af verdens forsyning af vigtige fødevarer som hvede, byg og solsikkeolie ser ud til at blive lukket helt ned grundet Krigen i Ukraine, hvilket allerede nu betyder højere fødevarepriser. Derfor anbefaler vi at Danmark – i første omgang midlertidigt – stopper med at bruger fødevarer og foder til biobrændstoffer”, siger Jeppe Juul, Seniorrådgiver, Klima og Transport i Rådet for Grøn Omstilling.

Ukraine og Rusland producerer 24% af verdens hvede og byg, 15% af majs og over 60% af den globalt handlede solsikkeolie. Allerede i dag rationeres solsikkeolie i tyske, spanske og italienske supermarkeder, og prisen på hvede er steget med omkring 50 % siden starten af februar.

”Biobrændstoffer baseret på fødevare- og foderafgrøder giver ingen mening – slet ikke i en fødevarekrise. Afgrøder, der kan bruges som mad til mennesker, skal ikke hældes i biler.

Derfor skal brug af fødevarer og foder til transportbrændstoffer udfases”, siger Tarjei Haalund, Energipolitisk Rådgiver i Greenpeace.

EU-Kommissionen kom onsdag med en udtalelse, der opfordrer EU’s medlemslande til at mindske brugen af foder- og generations biobrændstoffer i lyset af den aktuelle krise. En opfordring som de to miljøorganisationer kun kan tilslutte sig. Samtidig bør man accelerere elektrificeringen af vejtransporten for at mindske olieforbruget og gøre Danmark og EU mindre afhængig af importerede fossile brændstoffer.

Yderligere oplysninger

Jeppe Juul, Seniorrådgiver, Klima og Transport
tlf. 33181948

Tarjei Haaland, Klima- og energiekspert, Greenpeace Danmark
tlf. 28109053

For yderligere information:

Jeppe Juul

Transportpolitisk chef

(+45) 3318 1948
jeppe@rgo.dk