EU-lov bør sikre en uafhængig fødevareproduktion indenfor de planetære grænser

21. marts 2023
I EU er vi afhængige af kalorieimport, fordi vores produktion af animalske produkter bygger på massiv import af planteproteiner. Men så længe vi importerer flere kalorier og flere proteiner, end vi eksporterer, er vores fødevareproduktion en hindring, når en voksende global befolkning skal brødfødes.

Debatindlægget er også bragt i Børsen d. 21. marts 2023.

Ruslands krig har blotlagt sårbarheden i EU’s afhængighed af energiimport. Det er mindre omtalt, at EU også er afhængig af kalorieimport fordi EU’s produktion af animalske produkter bygger på massiv import af planteproteiner. Så længe Europa importerer flere kalorier og flere proteiner, end vi eksporterer er Europas fødevareproduktion en hindring, når en voksende global befolkning skal brødfødes.

Samtidig er miljø, klima og biodiversitet stærkt påvirket af EU’s landbrug. Ét eksempel er udledningen af kvælstof, der i EU er tre gange for høj i forhold til de planetære grænser – altså den belastning som miljøet maksimalt kan tåle. Udledningerne har alvorlige konsekvenser for havet, og i EU er kun 20 % af det samlede havmiljø i en uproblematisk tilstand. EU’s kystvande har det generelt ikke godt, og i Danmark er kun 5 procent af vores kystvandsområder i god økologisk tilstand.  

At ændre landbrugets importafhængighed og stoppe landbrugets miljøskader kræver ændringer hos både forbrugere og producenter. EU-kommissionen har lovgivning på vej, der skal skubbe fødevaresystemet i den rigtige retning, nemlig lovrammen Legislative Framework for Sustainable Food Systems hvor ambitionen er at integrere bæredygtighed i alle fødevarerelaterede politikker.

Understøt plantebaseret fødevareproduktion og -forbrug
Rådet for Grøn Omstilling mener, at den kommende lovgivning skal sikre en omlægning af EU’s landbrugsstøtte, så støtten i højere grad tilfalder de indsatser og dyrkningsmetoder på bedrifterne, som opererer inden for planetære grænser, klimamålsætninger og sikring af biodiversitet. Vi skal af med fossil kvælstofkunstgødning og mineudvundet fosforgødning, bl.a. ved hjælp af bedre sædskifter, mere økologi, samspil mellem biogas- og pyrolyseteknologi samt gødning produceret på vedvarende energi.

Omlægning af fødevareproduktionen skal gå hånd i hånd med omlægning af fødevareforbruget. Tiltag hertil kan være en afgift på klimabelastende fødevarer som kød, og nedsat afgift på frugt og grønt.

Hold øje med den kommende EU-lovgivning. Der kan være store ændringer på vej.

For mere information

Niklas Sjøbeck Jørgensen

Rådgiver, Fødevarer og bioressourcer

(+45) 3318 1945
niklas@rgo.dk

Therese Holter

Frivillig, Landbrug og kemikalier

therese@rgo.dk