Glæde over passagerafgifter på flyvning

9. november 2023
Rådet for Grøn Omstilling glæder sig over, at regeringen nu konkret har foreslået passagerafgifter på flyvning fra Danmark og at der investeres i grøn omstilling af luftfarten, men ser gerne flere penge til området.

Regeringen er i dag kommet med et forslag til passagerafgifter på alle flyvninger fra Danmark. Halvdelen af indtægterne går til en udvidet ældrecheck mens den anden halvdel investeres i grøn omstilling i branchen.

”Det er rigtigt glædeligt, at regeringen nu er kommet med konkret forslag til passagerafgifter på flyvning. Mange af vores nabolande har haft det længe og ikke mindst er det glædeligt at der nu er midler til grøn omstilling af luftfarten”, siger Jeppe Juul Rådet for Grøn Omstilling.

Han hæfter sig ved at pengene dels skal bruges til en grøn omstilling af indenrigsluftfarten til 100% grønne brændstoffer i 2030, samt at der allerede i 2025 skal etableres en første rute på grønne brændstoffer.

”Det er rigtigt godt at starte med omstillingen af indenrigsluftfarten. Det er den del, der tælles med i vores nationale klimamål og det er en god inspiration for andre lande. Men det er vigtigt at vi når det er muligt bruger eFuels i stedet for avancerede biobrændstoffer”, siger Jeppe Juul.

Han forventer at store dele af indenrigsluftfarten kan omstilles til elfly inden 2040, men at det også er vigtigt at modvirke klimabelastningen ved at sikre renere fossile brændstoffer.

”Noget af det vigtigste vi kan gøre i Danmark er at tage hul på den store klimabelastning fra international luftfart, der ikke er CO2. Og det kan vi gøre billigt og effektivt ved at bruge dele af indtægterne fra passagerafgiften til at sikre renere fossile brændstoffer”, slutter Jeppe Juul.

De renere brændstoffer betyder færre kondensstriber og mindre klimabelastning.

Derudover bør midlerne ifølge Rådet bruges på at sikre eFuels også i udenrigsluftfarten.