Kommentarer til aftalen om ’Miljøinitiativer i grønne byer og en hovedstad i udvikling’
Regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslistens har netop offentliggjort en aftale om miljøinitiativer i grønne byer og en hovedstad i udvikling igennem. Aftalen indeholder både gode og mindre gode elementer, og vi har en række kommentarer dertil.
Vi er rigtig glade for forslaget om luftpartnerskaber med fokus på udbredelse af miljøzoner til flere byer og muligheder for yderligere begrænsning af forurening fra brændeovne. Det er et partnerskab vi meget gerne deltager i. For der er akut behov for yderligere stramninger ud over det regeringen foreslår.
Det er positivt, at regeringen omsider vil lade landets fem største byer indføre miljøzoner med filterkrav til de ældste dieselbiler ligesom i andre europæiske byer. Det er noget Rådet for Grøn Omstilling har efterlyst de sidste 20 år. Vi havde dog gerne set, at alle danske byer fik mulighed for lignende miljøzoner.
Vi er til gengæld bestemt ikke imponerede af, at man blot ønsker at forbyde brændeovne fra før 2008. Afbrænding af blot et kg træ i en brændeovn fra 2009 forurener ca. 1.000.000 m3 helt ren luft til over Verdenssundhedsorganisationens nye partikelgrænseværdi. Der er alt luft, der dækker 100.000 m2 og til 10 m højde. Det er skræmmende, at så ekstrem forurening skal være tilladt i byernes villaområder. Samtidig udleder nye brændeovne væsentligt mere af de særlig helbreds- og klimaskadelige sodpartikler end ældre brændeovne, og bidrager derved væsentlig mere til global opvarmning end ældre brændeovne.
Citater
”Det er fint, at der gives mulighed for nulemissionszoner i de centrale bydele, men desværre er der rigtig mange undtagelser, der udvander nul-emissionszonerne. Ligeledes havde vi gerne set at væsentlig større nulemissionszoner i de større byer,” siger Jeppe Juul, seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling.
”Det er godt – men også meget sent – at regeringen indfører filterkrav for de mest forurenende dieselbiler i vores største byer. Mange menneskeliv og meget alvorlig sygdom kunne være sparet, hvis politikerne havde indført filterkravet for 10 år siden ligesom andre byer i Europa,” fremhæver Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling.
“Nye brændeovne forurener voldsomt og bidrager til alvorlige helbredsskader og global opvarmning. Det rigtige er derfor helt at forbyde opvarmning med fast brændsel (brænde, kul m.v.) som led i den grønne omstilling. Først i byerne – senere på landsplan,” siger Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling.
”Aftalen lægger op til, at mange offentlige arealer bliver fri for sprøjtegifte. Men hvorfor ikke alle arealer? Naturen er presset, ikke mindst biodiversiteten. Hvor er det helt præcist, at vilde blomster og et rigt insektliv er upassende? Initiativet er bestemt et skridt i den rigtige retning, men der er brug for et helt bredt forbud,” siger Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling.