Skriv under for at stoppe luftforurening

22. oktober 2020
Luftforurening koster hvert år tusindvis af danskere livet. Alligevel tøver politikerne med at gøre noget ved problemet. Det vil Rådet for Grøn Omstilling lave om på, og derfor lancerer vi en underskriftindsamling og kampagne, hvori miljøminister Lea Wermelin og sundhedsminister Magnus Heunicke opfordres til at igangsætte en mere ambitiøs indsats mod luftforurening.

Luftforurening er herhjemme skyld i mere end 4000 for tidlige dødsfald – hvert år! Forureningen er også skyld i en lang række sygdomme, som medfører forringet livskvalitet og nedsat arbejdsevne for mange danskere. Alligevel mangler der politisk vilje til at gøre nok ved problemet, der ifølge Sundhedsstyrelsen koster samfundet ca. 80 mia. kr. årligt i sundhedsomkostninger.

Faktisk står det så dårligt til, at Danmark ikke lever op til EU’s krav om at nedbringe udledningerne. Det betyder, at Danmark med den nuværende regulering risikerer en EU-retssag og/eller en retssag ved de danske domstole.

”Danmarks mangelfulde regulering af luftforurening står i skærende kontrast til de enorme menneskelige og økonomiske konsekvenser af luftforureningen. Det er yderst kritisabelt, og det bør være en høj politisk prioritet at rette op på det misforhold,” siger Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver med speciale i luftkvalitet i Rådet for Grøn Omstilling, og fortsætter:

”Vi undrer os meget over, at politikerne ikke gør mere for at beskytte danskerne mod luftforurening. Det er den 3. største dræber herhjemme, og man kan med relativt enkle tiltag, så som miljøzoner og afgifter på skorstensrøg, gøre en kæmpe forskel. Derfor er det også vores håb, at mange danskere vil skrive under på vores opråb til politikerne, så vi kan få dem til at sætte konkrete mål og sætte ind overfor alle luftforureningskilder.”

Læs mere om kampagnen og giv din underskrift nedenfor

For yderligere information:

Claus Ekman

Forhenværende direktør (indtil 2022)

Kåre Press-Kristensen

Seniorrådgiver, Luftforurening

Mobil: 2281 1027
Email: kaare@rgo.dk