Tips til en klimavenlig sommerferie 

16. juni 2021
Mange danskere forbinder sommerferien med en flyrejse mod varmere himmelstrøg, men der findes mange alternativer til at gøre sin sommerferie mere grøn.

Rejsebranchen og flytransporten er en af de helt store klimasyndere og et af de områder, hvor vi hver især kan gøre en stor forskel. Derfor kan det være en god idé at se på nogle klimavenlige alternativer til sommerferien, hvis du vil være en klimavenlig globetrotter. Vi har undersøgt det nærmere og håber, at vores forslag kan inspirere dig til at afholde en mere klimavenlig sommerferie. 

Staycation – bliv turist i eget lokalområde  
Hvor godt kender du egentlig dit eget lokalområde og din egen by? Man ser ofte de samme ting på vej til og fra arbejde, bruger de samme caféer og grønne områder, når man skal gå tur. Men dit lokalområde har sikkert meget mere at byde på. Derfor kan det være en super sommerferie-idé at gå på opdagelse i og udforske nye dele af dit nærmiljø. Ofte er der masser af spændende aktiviteter i nærheden, som er nemme at nå med cykel eller offentlig transport. Hvis du trænger til at komme lidt længere væk hjemmefra, kan du jo hoppe på en bus eller et tog mod en af de større danske byer som København, Odense, Aarhus eller Aalborg. Du kan også tage på troldejagt og finde de glemte kæmper, som er gemt rundt omkring i Danmark eller besøge en af vores nationalparker, hvor du kan opleve noget af Danmarks smukkeste og mest særprægede natur. 

Højskolekurser – find højskolesangbogen frem og dyrk din hobby  
De fleste forbinder måske en højskole med et længere ophold, man tager mellem gymnasiet og sin videregående uddannelse. Men mange højskoler udbyder faktisk sommerkurser på 1-7 ugers varighed for både børn og voksne, unge og gamle. Det varierer fra højskole til højskole, men der er rig mulighed for at komme væk hjemmefra og snuse til fællesskabet, mens man dyrker sine interesser og måske opdager nye passioner. Om du er til adventure og friluftsliv eller fordybelse gennem litteratur, kunst eller sang, så kunne et højskoleophold meget vel være noget for dig. Der findes lige knap 70 højskoler i Danmark, så mon ikke der er en, der matcher din families behov?   


Cykelferie   
Danmark er et rigtigt cykelland, og mange danskere elsker at bruge cyklen til hverdag, når vi skal til og fra arbejde eller fritidsaktiviteter. Men har du nogensinde overvejet at tage cyklen med på ferie? Cykelferie er en god måde at se nye dele af Danmark på, og det er nemt og ofte helt gratis at medbringe cyklen i tog eller på færgen. Ofte er der mulighed for at booke et shelter eller medbringe telt og sove i det fri. Så hop på færgen til Samsø eller udforsk det Sydfynske øhav på jernhesten, og mærk friheden ved at cykle igennem et sommergrønt Danmark.    

Vandreferie   
Nyder du også at mærke roen i naturen, og er du bidt af at se tallene på skridttælleren stige i vejret?  Så er vandreferie i Danmark måske noget for dig. Og man behøver faktisk ikke tage til syden for at gå Caminoen eller flyve nordpå for at vandre i de norske fjelde. Faktisk har Danmark en masse gode og smukke vandreruter. Både korte endagsture, men også længere ruter, som Camønoen på Møn og Hærvejen gennem Jylland. Om du er til længere ruter med overnatning i telt eller shelter, eller om du foretrækker at overnatte hjemme eller på hotel, det er op til dig. Kun fantasien og dine vandrestøvler sætter grænserne. Der er masser af inspiration og hjælp at hente på fra andre vandreglade danskere på nettet.   

Læs også...