Elektronikaffald – ude af øje, ude af sind?
Mobiler, computere, ledninger og højtalere. Danskerne genererer store mængder elektronisk affald, men meget af det ser ud til at forsvinde op i den blå luft eller ender i udlandet, hvor vi ikke kender dets videre skæbne. Mere genbrug, reparation og viden om affaldsstrømme er vejen ud af miseren
I Danmark er vi ikke blege for at kalde os selv mestre i at håndtere affald. En viden, vi ligefrem forsøger at eksportere af. Vi har i mange år haft ressourceplaner, der nøje beskriver, hvordan vi skal sortere og kan blive bedre til at få flere ressourcer som plastik, pap og glas pillet ud af vores affald, så de kan bruges igen.
Men det fine billede af Danmark som affaldsfrontløber krakelerer, når vi ser nærmere på forbrug og elektronik. Hvis hele verden havde et forbrug som Danmark, ville vi ifølge ’Earth Overshoot day’ allerede den 28. marts have brugt de ressourcer, der kan gendannes på et år. Vi bliver kort sagt nødt til at tænke og forbruge helt anderledes, end det vi har vænnet os til. Og samtidig ligger Danmark på fjerdepladsen globalt, når det kommer til mængden af elektronikaffald. Vi producerer 24 kg elektronikaffald per person per år.
Politikerne glemmer ofte det helt åbenlyse: Vi skal genbruge meget mere. Vi skal have genbrugt de ressourcer, vi bruger, så effektivt som muligt, altså ved et direkte genbrug, som vi kender det fra genbrugsbutikkerne og Den Blå Avis.
Kontakt
Lone Mikkelsen
Seniorrådgiver, Kemikalier og cirkulær økonomi (på barsel)
(+45) 3318 1934
lone@rgo.dk