Aftale om Strategi for Bæredygtigt Byggeri bringer os ikke helt i mål
Der er i dag indgået aftale om en Strategi for Bæredygtigt Byggeri. Aftalen indeholder ifølge Rådet for Grøn Omstilling rigtig mange gode intentioner, tiltag og fokuspunkter, men den planlagte indkørsel af CO2-krav til nybyggeri går ifølge Rådet for Grøn Omstilling, for langsomt og ambitionerne er desværre for lave.
En bred aftalekreds bestående af S, V, DF, SF, R, EL, K & Å har i dag indgået en aftale om en national Strategi for Bæredygtigt Byggeri. Rådet for Grøn Omstilling ser aftalen som et rigtig godt skridt i den rigtige retning.
”Der er rigtig mange gode tiltag og fokuspunkter i den nye aftale. Og der er ikke mindst vigtige forbedringer ift. regeringens udspil fra december sidste år. Det er et godt første skridt for byggeriets videre arbejde med den grønne omstilling.” udtaler Lars Køhler, Byggeri-, Energi- og Klimarådgiver hos Rådet for Grøn Omstilling.
Men rådet har også kritikpunkter. Aftalen foreslår indførsel af CO2-krav til nybyggeri i 2023 for større byggerier over 1.000 m2 og 2025 for mindre byggerier under 1.000 m2 i 2025. Grænseværdierne sættes desuden til 12 kg CO2-ækv/m2/år ved start i 2023 og 7,5 kg CO2-ækv/m2/år i 2030. Det er langt fra godt nok udtaler Lars Køhler:
”Selvom det er rigtig vigtigt at vi nu endelig kan se frem til CO2-krav, der vil anspore den nødvendige omstilling i branchen, så foregår indkørslen alt for langsomt og ambitionerne er altså alt for små.” udtaler Lars Køhler og uddyber:
”Vi er allerede i dag i stand til at bygge med meget begrænset klimapåvirkning, og vi har faktisk værktøjerne til både LCA-beregninger og selve det CO2 neutrale byggeri. Vigtigst af alt bør der stiles efter et langt mere ambitiøst niveau for 2030, for at drive ambitionerne. Efter 9 års intensiv fokus, kreativitet og udvikling i byggeriet er et mål om 0 kg CO2-ækv/m2/år i 2030 efter min bedste overbevisning både muligt og ikke mindst nødvendigt.”.
Rådet for Grøn Omstilling ser positivt på mange af de øvrige tiltag i udspillet, heriblandt indførsel af nødvendige CO2-krav ved renoveringsprojekter, fokus på genbrug og transformation af vores eksisterende bygninger, ambitioner om at fremme mere træ i byggeriet og vilje til at undersøge mulighederne for CO2-reduktionskrav i udbud af offentlige anlægsprojekter.
”Denne aftale må og skal være et første skridt, og jeg noterer mig at aftaleparterne har aftalt løbende at følge op på flere punkter. Kravene må skrues højere op og hastigheden af omstillingen må forceres. Men det har jeg også en tiltro til vil ske, når politikerne ser at byggeriet er klar og hvad de kan præstere allerede i dag. For jeg ved de er klar.”, udtaler Lars Køhler.
Desuden pointerer Rådet, at det er meget glædeligt at forslaget om indarbejdning af LCA og LCC i rådgivernes BIM-modeller er indeholdt i aftalen.
”Det er virkelig opmuntrende at aftaleparterne har forstået behovet for at LCA og LCC-beregningerne skal være dynamiske og ikke være noget der er adskilt fra den løbende design og projektproces. Det vil både mindske omkostningen til disse beregninger, og det vil give rådgivere og bygherrer langt højere grad af kontrol og mulighed for at tage de rette klima- og totaløkonomiske valg i processen. Virkelig vigtigt at dette fokus er med i aftalen.” udtaler Lars Køhler.