Data er en helt afgørende grundsten i klimaomstillingen af byggeriet
Digitalisering er vejen til lettere og billigere klimadokumentation i byggeriet. I en ny publikation foreslår vi derfor tre konkrete tiltag til digitaliseringsprocessen.
Byggeriet står for ca. 30 pct. af den samlede udledning af Danmarks klimagasser. Der er derfor ingen tvivl om, at nøglen til at nå reduktionsmålet på 70% i 2030 bl.a. er at nedbringe byggeriets udledning markant.
Derfor støtter TEKNIQ Arbejdsgiverne, Rådet for Grøn Omstilling, Rådet for Bæredygtigt Byggeri og Brancheforeningen Danske Byggecentre at der med virkning fra og med 1. januar 2023 er indført nye og skærpede klimakrav i Bygningsreglementet (BR18).
Kravene indebærer bl.a. at der for første gang er fastsat en grænseværdi for større bygningers udledning af CO2 og andre klimagasser og at klima- og miljøpåvirkning derfor skal dokumenteres. Til dette introduceres nye værktøjer, som byggeriets aktører skal bruge.
Der skal for alt nybyggeri laves en livscyklusvurdering (LCA), som er en beregning af bygningers klima- og
miljøbelastning over en 50-årig periode.
Desuden introduceres miljøvaredeklarationer (EPD’er), der dokumenterer de anvendte byggevarer og -materialers klima- og miljømæssige egenskaber, og som udgør datagrundlaget for livscyklusvurderingen.
Vi er gennem dialog med byggevareproducenter, medlemmer og leverandører blevet gjort opmærksom på, at især EPD’erne giver udfordringer. Derfor foreslår TEKNIQ Arbejdsgiverne, Rådet for Grøn Omstilling, Rådet for Bæredygtigt Byggeri og Brancheforeningen Danske Byggecentre tre helt konkrete tiltag, der vil medvirke til at forenkle og billiggøre brugen af EPD’er, og dermed motivere byggevareproducenterne til i højere grad at udarbejde EPD’er for deres varer og produkter.
- Digitalisér processen med at udarbejde, vedligeholde
og validere miljøvaredeklarationer - Frisæt data, der skal anvendes til at udarbejde miljøvaredeklarationer
- Standardisér struktur og indhold i EPD’er
Læs mere om tiltagene i publikationen her.