Europa Parlamentets afstemning om grøn energi forpasser mulighed for at beskytte klima, biodiversitet og fødevaresikkerhed

14. september 2022
I dag stemte Europa Parlamentet om direktivet for vedvarende energi, som sætter rammerne for fremtidens grønne energi, herunder den vi bruger i kraftvarmeværkerne og i benzintanken. Selvom afstemningsresultatet indeholder en række mindre sejre forpassede Parlamentet i store træk sin chance for at skabe solide rammer for fremtidens grønne brændstoffer.

Pressemeddelelse d. 14. sep. 2022

Biobrændstoffer vil fortsat tage maden af bordet for millioner

Der kunne i dagens afstemning ikke findes flertal for midlertidigt at reducere brugen af fødevarebaserede biobrændstoffer under fødevarekriser som den nuværende. Det betyder, at Europa fortsat vil brænde hvad der svarer til 15 millioner brød og 19 millioner flasker solsikke- og rapsolie af hver dag i vejtransporten.

Fødevarepriserne, der allerede var historisk høje, steg voldsomt efter Ruslands invasion af Ukraine. Samtidig har Europa og andre regioner oplevet voldsomme tørker, som har ramt landbruget hårdt. På dette bagtæppe vil Europas forbrug af biobrændstoffer presse millioner til randen af ​​sult og mange flere ud i alvorlig fødevarefattigdom. Europas forbrug af biobrændstoffer kunne brødføde ca. 150 millioner mennesker, mens Danmarks forbrug kunne brødføde ca. 2,5 millioner.

Finder man sig selv i et hul, er det først man bør gøre at stoppe med at grave. Europa Parlamentet har i dag valgt at grave hullet under klima-, biodiversitets- og fødevarekriserne endnu dybere. Det er dårlig nyt for de millioner af mennesker, der risikerer at blive presset ud i sult som følge af Europa og Danmarks fortsatte forbrug af klimabelastende biobrændstoffer”, siger Rasmus Bjerring Larsen, klima og transport rådgiver hos Rådet for Grøn Omstilling.

Det nedslående resultat kommer samtidig med nyheder om tiltagende hungersnød i Somalia og efter klimakatastrofen har vist tænder med voldsomme oversvømmelser i Pakistan og udbredt tørke i Sydeuropa. I den kontekst er det utrolig ærgerligt, at man ikke vælger at gøre op med en af ​​Europas mest destruktive klimapolitikker“, siger Rasmus Bjerring Larsen.

Afstemningen indeholdt dog også positive resultater. Parlamentet stemte for, at soja og palmeolie – de mest klimabelastende biobrændstoffer – skal udfases i 2023. Men uden en reduktion af den samlede mængde fødevarebaserede biobrændstoffer, er der stor risiko for, at soja og palme blot erstattes af andre afgrøder.

Principielle sejre på biomasse vil have begrænset reel effekt

EU Parlamentet forpasser samtidig en historisk mulighed for at fjerne EU incitamenter for at brænde træ til energi og dermed beskytte vores skove, biodiversitet og klima. Der reduceres en smule i mulighederne for økonomisk støtte til træafbrænding, hvis træet hentes direkte fra skoven – såkaldt primær biomasse. Det er et lille skridt i den rigtige retning, men alligevel skuffende, når der lå langt mere progressive forslag på bordet.

Parlamentets tilgang til afbrænding af træbiomasse er helt ude af trit med den stor klima- og biodiversitetskrise, vi står i. Fortsat understøttelse af afbrænding af træbiomasse sender de helt forkerte signaler til medlemslandene, der i stedet for at bruge kræfter og penge på rigtig vedvarende energi som vind, sol, varmepumper, geotermi, lagring af strøm og varme nu kommer til at fortsætte de alt for store investeringer i afbrænding af træ”, siger Annika Lund Gade, rådgiver for landbrug og energi hos Rådet for Grøn Omstilling.

Parlamentet indfører en øvre grænse for hvor meget primær skovbiomasse må tælle med i landenes målsætninger for vedvarende energi, og at denne grænse skal sænkes gradvist: Men hvor meget og hvor hurtigt skal det være op til EU Kommissionen at fastsætte. Parlamentet støtter desuden en lang række af EU Kommissionens forslag til at stramme reguleringen af træbiomasse.

Der er en lang række positive elementer i Parlamentets position, og man kan se det som en principiel sejr, at de negative konsekvenser forbundet med afbrænding af træbiomasse anerkendes i langt større grad end før. Men da de vigtigste tiltag er relateret til den primære skovbiomasse, og definitionen af denne er blevet svækket meget undervejs i forhandlingerne, vil effekten desværre være begrænset”, siger Annika Lund Gade.

Mere information
Rasmus Bjerring Larsen, klima og transport rådgiver, tlf. 2889 4678
Annika Lund Gade, landbrug og energi rådgiver, tlf. 3318 1938

For yderligere information

Rasmus Bjerring Larsen

Rådgiver, Transport og klima

(+45) 2889 4678
rasmus@rgo.dk