Gaslobbyens kamp for at redde fossile gasfyr bliver afsløret, mens EU gør klar til afgørende afstemning

13. marts 2023
Lobbyister fra gasindustrien kæmper i øjeblikket med næb og klør for at overbevise europaparlamentarikere og EU-Kommissionens embedsmænd om, at gasfyr skal være en del af fremtidens opvarmning. De forsøger bl.a. at bremse EU's ambitiøse grønne dagsorden forud for afstemningen om Bygningsdirektivet.

En undersøgelse foretaget af Better Without Boilers (BWB) har vist, hvordan gaslobbyen har udpeget det individuelle gasfyr som den vigtigste slagmark for fremtiden for fossile brændstoffer i Europa.

I Danmark baserer vi en stor del af det politiske arbejde på tillid, men vi må ikke lukke øjnene for den fossile lobby, der stadig forsøger at overbevise politikerne om deres plads i den grønne omstilling,” siger Julie Abrahams, rådgiver i Energi & Klima i Rådet for Grøn Omstilling.

Nu kan Better Without Boilers – en koalition mellem EEB, ECOS og miljøorganisationen Rådet for Grøn Omstilling – afsløre, at industriens lobbyorgan Liquid Gas Europe er i kontakt med højtstående europaparlamentarikere og EU-Kommissionens embedsmænd, der deltager i arrangementer – organiseret og ledet af lobbyorganet og dens kampagne Rural Futures – som ikke er blevet erklæret i officielle registre af hverken Liquid Gas Europe eller embedsmændene selv.

Gaslobbyen arbejder hårdt på at få introduceret hybridløsninger i form af gasfyr, der kan bruge brint som brændsel. Men virkeligheden er, at teknologien til at producere og distribuere brint til opvarmning af hjem i Europa ikke eksisterer og sandsynligvis aldrig vil eksistere. 37 uafhængige undersøgelser har konkluderet, at “brint ikke ville spille en væsentlig rolle i fossilfri opvarmning.” Som det er nu, er grøn brint til opvarmning 2-3 gange dyrere, mindre effektiv og har langt flere miljøpåvirkninger end elektrificering gennem varmepumper. For den enkelte forbruger er brint det dyreste alternativ til naturgas og kan betyde at energiregningen fordobles i 2050.

Nu er tiden inde til at undgå et lock in til fossilgas. Gasfyr hører ikke hjemme i fremtidens opvarmning, og det er helt forkert at kalde det fremtidssikret, miljøvenligt eller grønt. Ligegyldigt om gassen er fossil, brint eller biogas. Det vil føre til højere energiregninger og afhængighed af importeret gas, for ikke at nævne skaderne på miljøet. Danske familier skal ikke betale prisen for gasindustriens overlevelse,siger Julie Abrahams.

Lige nu er der et fossilt smuthul i det forslag til Bygningsdirektivet, som Europa-Parlamentet skal stemme om i morgen. Teksten siger, at ”brintklare” gasfyr fortsat kan blive installeret i bygninger over hele Europa. Og i denne uge er der stillet endnu flere ændringsforslag for at udvande ambitionerne i Bygningsdirektivet, hvilket har fået både forbruger- og miljøorganisationer til at advare europaparlamentarikerne om farerne ved gaslobbyens indflydelse.

Den fulde, engelske rapport er tilgængelig her og den engelske pressemeddelelse her. Store internationale medier som The Guardian og Politico sætter også fokus på problematikken.

Om Bygningsdirektivet
Bygningsdirektivet (EPBD) kræver, at EU’s medlemslande fastsætter minimumsstandarder for energimæssig ydeevne for byggeri og sikrer, at nye bygninger er næsten energineutrale bygninger (NZEB) inden udgangen af 2020. Derudover kræver EPBD, at medlemslandene indfører inspektionsordninger for varme- og kølesystemer, herunder fyr, klimaanlæg og varmepumper, for at sikre, at de vedligeholdes regelmæssigt og fungerer effektivt. Direktivet tilskynder også medlemslandede til at fremme anvendelsen af vedvarende energikilder i bygninger og til at fremme anvendelsen af intelligente teknologier til forbedring af energieffektiviteten.

Da direktivet pålægger udfasning af gaskedler inden 2030, arbejder en desperat gasindustri og dens lobbyister døgnet rundt for at redde denne del af deres fossile forretning. I 2020 blev størstedelen af EU’s endelige energiforbrug i boligsektoren dækket af naturgas (31,7 %), og blandt andet derfor er Europa fortsat verdens største naturgasmarked.

Om Better without Boilers
Better Without Boilers (BwB) er en koalition mellem European Environmental Bureau (EEB), Environmental Coalition on Standards (ECOS) og miljøorganisationen Rådet for Grøn Omstilling. Koalitionen opfordrer EU og de europæiske ledere til at støtte konverteringen fra fossile olie- og gasfyr til renere og billigere alternativer, som europæerne kan bruge til at opvarme deres boliger. Bemærk: BwB’s rådgivende medlemmer, Öko-Institut og E3G, er ikke med i denne rapport.

For mere information