Grønt Elvalg

Kan man købe el-produkter som er 100 % grønne og CO2-neutrale? Det korte svar er nej.

Du har sikkert hørt, at du kan købe ”grøn strøm” eller ”klimavenlig strøm”: Men den strøm, der kommer ud af kontakten, er den samme type strøm, uanset hvem du køber den af.  
Skal man så ikke købe strøm med grønne blade på, hvis man vil være en grøn el-forbruger? Svaret er desværre ikke helt simpelt. Vi forsøger at give dig et overblik, så du kan købe det el-produkt, der giver bedst mening for dig.

 Vores overordnede råd til dig:  

  1. Spar på strømmen: Man kan ikke producere strøm og sende det ud til kunderne, uden at det på en eller anden måde påvirker klimaet eller miljøet negativt. Derfor er det at spare på strømmen altid en god idé, hvis du vil bidrage til den grønne omstilling. Det kan du læse mere om her.
  1. Flyt dit strømforbrug: Klima- og miljøbelastningen af dit strømforbrug kan blive mindre, hvis du aktivt bidrager til at bruge strøm, når den kommer fra vedvarende energi. Det er ikke let, men der er flere og flere løsninger, der kan hjælpe. Hold f.eks. øje med eletricitymap.   
  1. Sæt dig ind i tingene, inden du købet et ’grønt’ elprodukt:  
    Vær kritisk over for grøn markedsføring. Mærkningen med de to grønne blade bliver desværre fortolket lidt for kreativt i branchen, og nogle af produkterne giver bedre mening end andre. Det er derfor vigtigt, at du forholder dig kritisk, når du køber ‘grøn’ strøm. Et sikkert alternativ er at købe det billigste el-produkt og selv stå for økonomisk støtte til den grønne omstilling.  Det kan du læse mere om her.

Strømmen i din stikkontakt er altid den samme 
Det er vigtigt at være klar over, at strømmen i din stikkontakt er den samme, uanset hvor du køber din strøm. Det skyldes, at al elproduktion hvert eneste øjeblik “blandes sammen” ude på det elektriske netværk, og at den strøm, man som forbruger trækker ud, er en blanding af det hele. Du kan altså ikke bestemme, at din strøm skal komme fx fra vedvarende energikilder. Til gengæld findes der elprodukter, hvor du via dit elhandelsselskab kan være med til at fremme den grønne omstilling. 
 

Elselskaberne benytter forskellige systemer, der kan være med til at skabe miljø- og klimatiltag, og det er effekten af disse, der gør, at man har tilladt brugen af ord som ”grøn strøm” og ”klimavenlig strøm”.  

El-handlerne, der sælger ”grøn strøm”, gør altså ikke selve strømmen grønnere, men de yder økonomisk støtte til den grøn omstilling. Nogle måder at støtte på giver god mening, mens andre er problematiske. Derfor er det desværre nødvendigt at sætte sig ind i, hvad el-handleren egentlig gør, hvis man ikke vil snydes af greenwashing. Alternativt kan man droppe den såkaldte grønne strøm og i stedet selv bidrage eller ”kompensere” for ens CO2-udslip. Det kan man bl.a. gøre gennem ordninger som ClimeworksAtmosfair eller Climaider, mens man dog altid bør være opmærksom på, at såkaldt klimakompensation aldrig må blive en undskyldning for ikke selv at sikre reduktioner i sin drivhusgasudledning. 

  
Mærkningsordning giver ikke garanti 
Forbrugerombudsmanden har lavet retningslinjer for, hvornår man kan markedsføre strøm som grøn eller klimavenlig. Der er i den forbindelse lavet en mærkningsordning med et eller to grønne blade, som har til hensigt at gøre det lettere som forbruger at gennemskue, om elprodukter er grønne.  

I Rådet for Grøn Omstilling mener vi ikke, at mærkningsordningen i den nuværende form giver kunderne sikkerhed for, at el-produkter med grønne blade rent faktisk har en effekt.  

Nedenfor kan du klikke dig videre til mere information og til vores anbefalinger.

Kontakt:

Del på sociale medier