Konklusioner fra Havkonferencen 2025: God tilstand i havet – får vores hav det godt igen?
Gennem oplæg og debat satte vi på vores konference fokus på tilstanden i de danske have, hvilke værktøjer vi har til rådighed og den politiske vilje til at handle. Omdrejningspunktet var dette spørgsmål: Får vores hav det godt igen?
Onsdag den 22. januar fandt Rådet for Grøn Omstillings havkonference 2025 sted i Fællessalen på Christiansborg.
Hovedbudskabet var klart og tydeligt: Opgaven er stor og tiden knap – derfor skal vi have flere værktøjer i brug for at sænke udledningerne af næringsstoffer og kemikalier til vores hav.
Vi får kun et godt havmiljø, hvis vi anerkender udfordringen og gør det som videnskaben siger, der skal til. Der skal handling bag ordene: omlæg arealer, solid regulering af kvælstof, begræns anvendelse af skadelige kemikalier og få renset vores spildevand tilstrækkeligt.
Vi har samlet vigtige budskaber og en række billeder fra konferencen i denne PDF og her på siden. Billederne er taget af fotograf Bjarke Ørsted.
Åbningstalen blev holdt af Jeppe Bruus (S) minister for Grøn Trepart, og Bjarke Møller, direktør hos Rådet for Grøn Omstilling var moderator.
Stiig Markager, professor, Institut for Ecoscience, AU, sagde i sit oplæg, at havets fødevarekæde er brudt sammen. Det tager i gennemsnit 20-30 år, og for Roskilde fjord hele 1066 år, før at vores fjorde kommer i god tilstand igen.
Niklas Sjøbeck Jørgensen, seniorrådgiver hos Rådet for Grøn Omstilling, fremhævede, at godt havmiljø ikke er en skrivebordsøvelse, og at vi må handle på det, som videnskaben siger der kræves. Han præsenterede en værktøjskasse for havmiljøet der kan supplere Trepartsaftalen, hvor der blandt andet skal der igangsættes akut-tiltag fra 2026.
Lone Hjorth Mikkelsen, seniorrådgiver hos Rådet for Grøn Omstilling, Kristian Syberg, lektor, Department of Science and Environment, Roskilde Universitet og Henriette Selck, seniorkonsulent, Tænketanken Hav, fremhævede det manglende fokus på kemikalieudledning og viden om alle de kemikalier, der findes.
Det er positivt, at der nu er vedtaget EU-krav til bedre rensning af spildevand, men vi kan ikke alene rense problemet væk. Hanen skal lukkes. Sideløbende med, at vi renser spildevand bedre, skal vi have skarpt fokus på udfasning, substitution og forbud (uden mange undtagelser).
Samtidig virker landbrugets brug af pesticider til at undgå opmærksomhed. Forbruget medfører direkte udvaskning og nedsivning til vandmiljøet med aktivstoffer, som er helt utilstrækkeligt undersøgt for skadelige effekter.
I politikerdebatten deltog: Marianne Bigum (SF), der også var vært for konferencen og holdt velkomstale, Rasmus Jarlov (K) og Thomas Monberg (S).
Programmet så sadan ud:
12.30-13.00 Ankomst m. kaffe og croissant
13.00-13.05 Velkomst ved Marianne Bigum, SF
13.05-13.20 Åbningstale ved Jeppe Bruus, Minister for Grøn Trepart
13.20-13.50 Dansk havmiljøindsats – er det nok?
Stiig Markager, professor, Institut for Ecoscience, AU
13.50-14.10 Styr på næringsstofferne
Niklas Jørgensen, seniorrådgiver, Rådet for Grøn Omstilling
14.10-14.30 Pause m. kaffe og kage
14.30-15.00 Verdens vildeste undervandsjagt
Morten Rosenvold Villadsen, fridykker og undervandsjæger
15.00-15.30 Hvor længe skal vi fortsætte udledning af kemikalier?
Kristian Syberg, lektor, Department of Science and Environment, Roskilde Universitet
Lone Mikkelsen, seniorrådgiver, Rådet for Grøn Omstilling
15.30-15.50 Forurenet spildevand og havmiljøet
Henriette Selck, seniorkonsulent, Tænketanken Hav
15.50-16.30 Debat med politiske ordførere
Modereret af Bjarke Møller, direktør, Rådet for Grøn Omstilling
16.30-17.00 Networking med vin og snacks
Finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene tilskudsmodtagers.
Projektet er støttet af:
