Frisk luft og mindre kemi i børneværelser

Det Økologiske Råd har netop afsluttet et pilotprojekt, hvor indeklimaet i børneværelser er blevet undersøgt. Arbejdet er udført i samarbejde med Astma-Allergi Danmark, Statens Byggeforskningsinstitut, Københavns Universitet og Green Lab Brugerinnovation.

Resultaterne peger på, at vores børn i mange tilfælde sover i et indeklima, der påvirker deres sundhed. Kemikalier, CO2, fugt og ultrafine partikler på værelset påvirker nemlig børns sundhed og trivsel.

Det Økologiske Råd har været projektleder på projektet, hvor fokus på børneværelser er valgt ud fra, at særligt børn kan være følsomme over for en dårlig indeluft.  

Vi danskere opholder os inden døre 80-90 % af tiden og børn sover 10-13 timer i døgnet. Alligevel er indeklimaet i børneværelser et område, hvor der i dag mangler viden. 

Realdania har støttet projektet som en del af en generel indsats for at styrke kampen mod dårligt indeklima for børn. I projektet har vi set på den eksisterende forskning og undersøgelser af indeklimaet foretaget i børneværelser og vi har lavet nye undersøgelser på børneværelser. Vi har målt på to typer af kemikalier (ftalater og fosforbaserede flammehæmmere), CO2-koncentration, temperaturudsving og fugt samt ultrafine partikler, som typisk udledes ved madlavning, stearinlys og brændefyring.

De første delresultater fra projektet blev præsenteret i en DR Kontant-udsendelse tidligere på året og den 15. september 2016 bliver der sendt endnu en Kontant-udsendelse, som præsenterer resultaterne for kemikalieanalyserne. Projektet blev desuden præsenteret på Folkemødet på Bornholm og vil desuden blive et tema på årets Building Green i Forum i København.

Projektrapporten kan downloades længere nede på siden. Her er alle resultater præsenteret, og der er konkluderet på pilotprojektet. Projektet har efterfølgende ledt til en undersøgelse af indeklimaet i daginstitutioner, som du også kan læse mere om længere nede.

Her kan du læse en pressemeddelelse om projektets resultater

Del på sociale medier

Læs mere om projektet