PFAS i byggeriet
Hvordan kan man undgå PFAS i sit byggeri? Hvordan håndterer man byggeaffald, der kan indeholde PFAS? Hvad er konsekvenserne af at have PFAS i sine bygninger for miljø og mennesker? Og hvor omfangsrigt er denne problematik?
Et projektteam bestående af eksperter fra Teknologisk Institut, WSP Danmark A/S, Henning Larsen Architects, Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S og Rådet for Grøn Omstilling vil sammen dykke ned i dette aspekt af hele forureningssagen med de fluorerede stoffer. I perioder er der massiv opmærksomhed på sager om PFAS i blandt andet forbrugerprodukter, brandøvelsespladser, fødevarer, spildevandsslam og pesticider – men ikke i byggeriet.
Vi ved, at PFAS anvendes i byggematerialer. I USA har Green Science Policy Institute lavet en publikation, der udpeger materialegrupper, der indeholder PFAS. Men derudover er det sparsomt med viden om præcis, hvor det bliver brugt, og hvad omfanget er. Dette gælder for både gamle og nye byggematerialer. Ved renoveringer mangler der viden om, hvordan det skal håndteres både arbejdsmiljømæssigt og i forhold til affaldshåndtering. Det er heller ikke belyst, hvilke påvirkninger, det kan have for indeklimaet, og hvilken effekt det har, hvis det udvaskes til miljøet.
Området er komplekst. Der findes potentielt 5.000-10.000 PFAS-forbindelser, og kun enkelte PFAS-forbindelser er underlagt forbud. Samtidig er det svært for forbrugeren at finde oplysninger om, hvorvidt et byggemateriale indeholder PFAS. Der er også en stor risiko for, at PFAS i byggematerialer kan bremse genbrug og genanvendelse, hvis ikke der bliver lavet retningslinjer for, hvordan det kan håndteres bedst muligt.
EU’s reguleringsforanstaltninger mod PFAS er gået i stå, og derfor er det af stor betydning at øge bevidstheden blandt branchens forskellige aktører.
Med vores projekt vil vi undersøge, beskrive og kommunikere om, hvor omfangsrigt udfordringen med PFAS i byggematerialer er. Vi vil i projektet undersøge en række produkter for deres indhold af PFAS og formidle resultaterne med henblik på at byggeriets aktører kan undgå dem fremadrettet. Og dermed sikre fremtidig genbrug og genanvendelse af dem.
Projektet er finansieret af Grundejernes Investeringsfond og Realdania.
Projektpartnerne bag ‘PFAS i byggeriet’ er Rådet for Grøn Omstilling og: