Sådan bliver vi fri af russisk olie og gas

5. maj 2022
Danmark skal være uafhængig af russisk olie og gas. Men hvordan sikrer vi, at det sker hurtigst muligt? Det har Rådet for Grøn Omstilling lavet 12 forslag til. Der skal nemlig mere til, end de tiltag regeringen for nyligt præsenterede i deres udspil ”Danmark kan mere II”.

Ruslands krig i Ukraine har med alt tydelighed vist os, at vi bør fremskynde afviklingen af russisk olie og gas. Derfor har Rådet for Grøn Omstilling på baggrund af en rapport fra Ea Energianalyse lavet 12 forslag til handling, der kan sikre hurtigere udfasning af olie og naturgas, end den, regeringen har lagt op til.

Regeringen bør eksempelvis anvise kommunerne forenklede metoder til planlægning og udrulning af fjernvarme og varmepumper til gaskunderne. Der skal tilbydes midlertidige løsninger til dem, som skal vente flere år på fjernvarme, ligesom en række ikke-essentielle anlægsprojekter bør udskydes for at sikre en endnu hurtigere udrulning af fjernvarme.

”Regeringen regner kun med at 50-70 % af de nuværende gas- og oliekunder kan få fjernvarme eller varmepumper inden 2030. Det er ikke godt nok – vi skal nå de 100%, og det skal vi inden udgangen af 2027,” siger energirådgiver Julie Bangsgaard Abrahams.

Midlertidige løsninger skal på bordet
Selvom vi fremskynder udrulning af fjernvarme, vil der stadig være nogle, der må vente i flere år på at blive koblet på løsningen. Derfor skal der tilbydes midlertidige løsninger til disse husstande, f.eks. en varmepumpe, som så tages ned igen, når fjernvarmen er til rådighed.

”Vi er nødt til at tilbyde midlertidige løsninger til borgere, som skal vente flere år på fjernvarme. Ellers risikerer vi, at mange finder permanente alternativer, og dermed bliver tilslutningen for lille, når fjernvarmen kommer – og så bliver det for dyrt for dem, der tilslutter sig,” siger Julie Bangsgaard Abrahams.

En væsentlig barriere bliver mangel på kvalificeret arbejdskraft og på entreprenørmaskiner til fjernvarmeudbygning.

”Vi bliver nødt til at udskyde andre anlægsarbejder, som ikke er afgørende for hverken velfærd eller klima for at skaffe ressourcer til hurtig udbygning af fjernvarmen. Det kan f.eks. være motorvejsbyggeri. Vi må gøre os klart, at vi står i en ekstraordinær situation med krig i Europa og en akut klimakrise,” siger seniorkonsulent Christian Ege.

Også benzin- og dieselforbruget skal ned. Det kan bl.a. ske ved at speede op på elbiler, herunder at indføre et stop for salg af nye benzin- og dieselbiler fra 2025, hvilket også er målet i Norge. Og så skal hastigheden på motorveje ned til højst 110 km/t.

Alle Rådet for Grøn Omstillings anbefalinger kan læses her eller længere nede på siden

For yderligere information:

Christian Ege

Seniorkonsulent

(+45) 2858 0698
christian@rgo.dk

Læs vores 12 forslag til handling her: