Vellykket møde i RGO’s nye Advisory Board

20. september 2024
Hvordan kan Danmark og virksomheder komme i nettonul og respektere de planetære grænser? Det var hovedemnet på det første møde for Rådet for Grøn Omstillings Advisory Board

Beretning fra det første møde for Rådet for Grøn Omstillings nye Advisory Board. Det foregik hos VELUX i Hørsholm.

Forpersonen, Marianna Lubanski, bød velkommen til medlemmerne, der skal give input til Rådet for Grøn Omstillings løbende arbejde og være med til at give konkrete råd og anbefalinger til, hvordan vi kan accelerere den grønne omstilling. Advisory Board er sammensat af en række fageksperter og repræsentanter fra grønne frontløbervirksomheder og organisationer. Se nedenfor.

Fleming Voetmann, der er vicepræsident for eksterne relationer og bæredygtighed hos VELUX, fortalte om virksomhedens rejse mod netto nul. VELUX har fået sine klimamål godkendt af Science Based Targets Initiative, og i byggeindustrien er VELUX et af de fire mest ambitiøse selskaber i forhold til den grønne omstilling – bl.a. fordi man har sat et mål om at tage ansvar for sine historiske emissioner helt tilbage til virksomhedens grundlæggelse i 1941. En af de centrale handleveje er bl.a. at plante mere skov i lande som Uganda, Madagaskar og Vietnam, men også hele virksomhedens produktion og værdikæde er i gang med en gennemgribende transformation, hvor man hele tiden måler på, hvordan der konkret sikres fremdrift i forhold til de høje klima- og miljømål.

Sidste år kom 100 pct. af al energi til virksomhedens egne aktiviteter fra vedvarende energi, og Voetmann udtrykte optimisme i forhold til, at VELUX kan nå sit mål om at eliminere alle emissioner i scope 1 og 2 inden 2030 uden at købe sig til carbon offset. Det er dog langt mere udfordrende også at få halveret udledningerne i scope 3 frem mod 2030, og der er et reelt dilemma mellem relative og absolutte mål. Hvordan kan man nå klimamålene, samtidig med at virksomheden gerne vil øge sin omsætning? Voetmann fortalte herunder om de mange udfordringer i arbejdet med at få alle underleverandører til at levere på de ambitiøse klimamål. Og man har etableret en ny afdeling, der kigger på radikalt nye forretningsmodeller. Det handler ikke bare om sikre støre CO2 reduktioner, men også om at fremme cirkulære løsninger med genbrug og genanvendelse i hele værdikæden.

Advisory Board drøftede på baggrund af oplægget bl.a. mulighederne for, at store danske virksomheder f.eks. kan gå sammen i en bred koalition for at plante meget mere skov også i Danmark. Det er selvfølgelig dyrere end at plante skov i udviklingslandene, men i Danmark kunne der plantes skov i stor skala, hvor man også kunne hjælpe hjemnationen med at nå de ambitiøse mål for biodiversitet som bl.a. Biodiversitetsrådet har sat.

Ny transformationsplan for Danmark

Derefter holdt Bjarke Møller, direktør i Rådet for Grøn Omstilling, et oplæg om de vigtigste pointer fra RGOs kommende energirapport, der lanceres den 30. september. RGO har efter drøftelser med en række fageksperter og otte grønne frontløbervirksomheder udarbejdet et transformationsscenarie, der viser, hvordan Danmark kan nå i nettonul og holde sig indenfor de planetære grænser i 2040. Det er ikke let at få den samlede ligning til at gå op, men der kan spares mange mio. ton CO2e, hvis man udbygger endnu hurtigere med sol- og vindenergi, samtidig med at man får sat fart på energieffektiviseringer og elektrificering af Danmark.

Beregningerne viser, at der kan opnås store besparelser ved at elektrificere vejtransporten, og at det også vil være omkostningseffektivt at lave en større elektrificering af industrien og varmesektoren. Den svære del af omstillingen er dog at få dekarboniseret luft- og skibsfarten, og her drøftede man forskellige muligheder for at opskalere produktionen med e-fuels. I luftfarten skal man gå fra fossile brændsler til biobrændstoffer og e-kerosen. I søfarten er der stadig en række ubesvarede dilemmaer. Skal man satse på den kulstofholdige, men dyrere, e-metanol i forhold til at satse på e-ammoniak. Mærsk investerer i nye skibe, der kan sejle på e-metanol, men på sigt kan det være at e-ammoniak bliver dominerende. Men hvis der ikke kommer styr på sikkerheden i fremtidens ammoniak-drevne skibe, er der en alvorlig risiko for havmiljøet, hvis der opstår lækager. Advisory Board drøftede de forskellige optioner, og herunder også muligheden for, at en større del af fremtidens søfart kan elektrificeres.

Advisory Boardet diskuterede også vigtigheden af, at der også arbejdes med adfærdssporet i forhold til borgerne. Dels i forhold til at sikre energibesparelser gennem en anden adfærd, men også ved at sikre opbakning til opstilling af mere sol- og vindenergi ude i kommunerne.

Advisory Board mener, at det er vigtigt, at RGO opererer som en dagsordensættende tænketank, der kan komme med råd og anbefalinger til, hvordan man kan accelerere den grønne omstilling. Det skal være både holistiske og realiserbare forslag, der har stor politisk impact, og som over tid kan bane vej for mere systemiske forandringer, som sikrer, at Danmark kan levere i forhold til klimaet og kan holde sig indenfor de planetære grænser.


RGOs Advisory Board:

Marianna Lubanski, forperson for Advisory Board, udpeget af bestyrelsen

Jette Bredahl-Jacobsen, professor, Kbh. Universitet

Stiig Markager, professor, Aarhus Universitet

Sebastian Mernild, professor, Syddansk Universitet

Adrian Lema, afdelingschef, Danmarks Nationale Center for Klimaplanlægning, DMI

Kristian Syberg, lektor, Roskilde Universitet

Harpa Birgisdottir, professor, Aalborg Universitet

Peter O Bach, konsulent og energiekspert

Susanne Krawack, mobilitetsplanlægger

Sune Tobias Grollov, chef for public affairs, VELUX

Asbjørn Haugstrup, Chief External Relations Officer, Innargi

Thomas Roland, chef for vareansvarlighed og kvalitet, COOP

Peter Bjerregaard, markedsreguleringschef, Better Energy

Heidi Robdrup, politisk direktør, Ledernes Hovedorganisation

Mathias Aarup Berg, head of regulation affairs, European Energy

Lotte Vang, klimachef, Hjørring kommune

Maria Gaden, udviklingschef i Center for Bæredygtige Hospitaler, Region Midtjylland

Lisbeth Jakobsen, funktionschef, Andel

Birgitte Boesen, udpeget af bestyrelsen

Bo Asmus Kjeldgaard, udpeget af bestyrelsen

For mere information:

Bjarke Møller, direktør i Rådet for Grøn Omstilling, bjarke@rgo.dk , tlf. 5156 1915