Webinar “Nordisk Mad i Forandring – Lavere udledninger i landbruget”
Med 74 tilmeldte og flere interessante oplæg fik deltagerne i webinaret "Nordisk Mad i Forandring - Lavere udledninger i landbruget" mulighed for at diskutere overgangen til fremtidens bæredygtige fødevareproduktion i de nordiske lande.
Rådet for Grøn Omstilling afholdte den 26. august webinaret “Nordisk Mad i Forandring – Lavere udledninger i landbruget” sammen med AirClim og Natur och Miljö med støtte fra Nordisk Ministerråd. Webinaret var med til at sætte fokus på den fremtidige overgang fra mere traditionel fødevareproduktion til en bæredygtig og mere plantebaseret fødevareproduktion.
Tre virksomheders erfaringer og mål blev præsenteret. Disse oplæg viser eksempler fra den virkelige verdens fødevareproduktion, og hvordan virksomheder kan have forskellige tilgange og muligheder i overgangen til en mere bæredygtig produktion.
Første oplæg blev præsenteret af Ulrich Kern-Hansen, grundlægger og CEO i Organic Plant Protein. Her præsenterede han virksomhedens historie, produkter og mission:
Det andet oplæg blev præsenteret af Kajsa Resare Sahlin, PhD. v. Stockholm Resilience Center. Kajsa præsenterede hendes indsigter fra en undersøgelse af Sjöholm‘s gård, og deres overgang fra traditionel, intensiv kødproduktion til en mere bæredygtig og ekstensiv kødproduktion:
Det sidste oplæg blev præsenteret af Henrik Lund, administrerende direktør i virksomheden Naturli. Han fortalte her om virksomhedens mål, samt hvilke produkter og fremgangsmetoder de anvender i deres produktion af en række bæredygtige og plantebaserede produkter:
Som optakt til debat præsenterede Annika Lund Gade (Rådgiver i Landbrug og Energi, Rådet for Grøn Omstilling), anbefalinger fra rapporten “Nordic Food Transition – Low emission opportunities in agriculture“, der blev udgivet før sommer i samarbejde mellem Rådet for Grøn Omstilling, AirClim og Natur och Miljö:
Efterfølgende var der en livlig paneldebat mellem Jens Brandt, landmand og med i initiativet Food Bornholm, Frederik Madsen, sekretariatsleder i den danske brancheforening Plantebranchen, Thomas Roland, CSR chef i Coop Danmark og Pim Bendt, fødevareekspert hos Naturskyddsföreningen. Debatten omhandlede, hvordan vi sikrer en grøn omstilling af fødevareproduktion og -forbrug i de nordiske lande og blev modereret af det danske nyhedsmedie Zetlands klimaskribent Thomas Hebsgaard:
Oversigt over spørgsmål og temaer i paneldebatten:
00:00 Præsentation af paneldeltagere
02:16 Spørgsmål: Kan detailhandlere gøre mere for udviklingen og udbredelsen af plantebaserede produkter?
08:00 Spørgsmål: Hvorfor er plantebaserede produkter mere udbredt i Sverige?
11:51 Spørgsmål: Hvilke udfordringer møder en producent af plantebaserede produkter og hvilke udfordringer eksisterer der for plantebaserede produkter generelt?
Andre temaer: Økologisk vs. konventionel landbrug
23:57 Spørgsmål: Hvad skal der til for, at der sker en plantebaseret revolution i Danmark? Hvordan kan landmænd og detailhandlen være en del af dette?
31:50 Spørgsmål: Hvilke udfordringer medfører det, at der er forskellige interesser inden for industrien og hvordan kan vi overvinde denne modstand?
Andre temaer: Landmændenes perspektiv
35:25 Spørgsmål: Hvordan skaber vi overgangen til mere plantebaserede produkter, uden at møde modstand?
Andre temaer: Infrastruktur, udfordringer for plantebaserede produkter; adfærd og kapital
45:10 Temaer: Økologisk landbrug, intensivering, og “land sparing vs. land sharing”
Nedenfor kan du tilgå vores playliste og se alle overstående video.