19 grønne organisationer: Danmark bør tage lederskab og stoppe udlån til fossile projekter
Mette Frederiksen og Dan Jørgensen bør tage til COP28 med lovning på at stoppe danske bankers lån til nye fossile projekter og de virksomheder, der igangsætter dem.
Under kul-, olie- og gasindustrien flyder en lind strøm af penge. Penge, der muliggør opførelse af nye kulkraftværker og oliefelter, som ifølge klimavidenskaben ødelægger vores mulighed for at nå 1,5 gradersmålet.
Men med Parisaftalen satte verdens lande en ambition om at stoppe fossile pengestrømme og i stedet vende dem mod grønne løsninger. I disse dage har Dubai slået dørene op for de internationale klimaforhandlinger, COP28. Her er Danmark blevet givet en unik position, idet Dan Jørgensen skal lede centrale dele af forhandlingerne. Og årets COP er særlig vigtig, fordi landene skal gøre status og på baggrund heraf eskalere deres fremtidige indsats. Gør vi status på målet om at vende de globale pengestrømme, står det klart, at der er brug for stærke beslutninger og seriøse forpligtelser.
Derfor opfordrer vi Mette Frederiksen og Dan Jørgensen til at tage til klimaforhandlingerne med lovning på, at Danmark vil forbyde fremtidige udlån til ny olie, gas og kul. For hvilken bedre måde at komme til forhandlingsbordet end med en klar og forpligtende udmelding fra dansk side, der viser lederskab på dagsordenen om at udfase fossile pengestrømme?
Danmark kan skabe international bevægelse
Et fossilt udlånsforbud vil ovenikøbet understøtte danske banker, der et gået forrest, og derfor formentlig nyde opbakning fra sektoren selv. Danske Bank og Nykredit er nemlig gået foran med fravalg af udlån til fossile virksomheder, der udvider deres fossile produktion.
Andre lande har tidligere reguleret bankers udlån på baggrund af moralske hensyn, såsom Holland, der har forbudt udlån til klyngebomber. Ifølge Reuters vil Frankrig og USA tage til Dubai med et forslag om at forbyde private lån til nye kulprojekter. Nu skal Danmark også træde i karakter og vise, hvordan klimahensyn i finanssektoren på alle fossile brændsler skal se ud.
Vi har gjort det før. Vi har før forvandlet national lovgivning til international bevægelse. Den danske Nordsøaftale, der satte en endegyldig deadline for udvinding af olie og gas i dansk farvand i 2050, har fået internationale ben at gå på. Året efter Nordsøaftalen, der blev indgået i 2021, oprettede Dan Jørgensen Beyond Oil and Gas Alliance sammen med Costa Rica, der skulle få flere lande til at sætte en slutdato på deres fossile udvinding. I skrivende stund har alliancen 15 medlemmer.
Men alliancens formål bliver modarbejdet af bankers massive lån til nye fossile projekter. Siden Parisaftalen har 60 af de største private banker i verden finansieret fossile selskaber med godt 40.000 milliarder danske kroner.
Fossile projekter rammer verdens mest sårbare
At kul, olie og gas stadig kan stå for mere end 75 procent af de globale drivhusgasudledninger kan i høj grad tilskrives mængden af villig kapital til mere fossil ekspansion. Men det står nu klarere end nogensinde, at det ikke kan fortsætte uden fatale konsekvenser. Vendepunktet skete for alvor i 2021 med en rapport fra Det Internationale Energiagentur, der konstaterede, at man ikke kan lave nye olie-, gas- og kulprojekter uden at forbryde sig mod Parisaftalens 1,5 graders mål.
I Global Financial Stability Report fra oktober 2023 konkluderer IMF, at det har betydelig effekt for klimaet, når banker begrænser lån til fossile selskaber. Desværre har de færreste finansielle aktører formået at omstille sig. Ifølge IMF er de store private bankers egne klimapolitikker ikke forenelige med Net Zero-mål. Det gør de danske og internationale banker medskyldige i klimakollapset.
Den udvikling kommer især til at ramme verdens mest sårbare befolkninger, herunder særligt piger, kvinder og andre strukturelt marginaliserede grupper. Det er befolkningerne med de færreste ressourcer, der skal se deres menneskerettigheder smuldre for øjnene af dem, når de bliver fordrevet, og skal opleve større fødevare- og vandusikkerhed på grund af store fossile projekter i deres baghaver. Uden grønne globale pengestrømme, er der heller ikke penge nok til opsætningen af vedvarende energi- og klimatilpasning, der skal fremtidssikre selvsamme udsatte lokalsamfund.
COP28 kan blive et klimapolitisk gennembrud
Den finansielle sektors fejlslåede omstilling viser, at der er desperat brug for politisk retning og lederskab. Den opfattelse deler IMF og FN’s High Level Expert Group, der begge opfordrer til regulering af finansielle institutioner. Derfor bør Dan Jørgensen som forhandlingsleder sikre, at klare mål og krav til den finansielle sektor bliver en nøglebrik i forhandlingerne.
Konkret bør forhandlingerne, som den danske minister leder, ende ud i tre afgørende beslutninger. For det første en beslutning om at udfase fossile brændsler. For det andet en beslutning om at udfase finansiering af fossile brændsler – herunder et øjeblikkeligt stop for lån til nye fossile projekter og de virksomheder, der igangsætter dem. Og for det tredje en beslutning om, at lande i deres nationale planer (NDC’er) skal forpligte sig på regulering, der sikrer en pariskompatibel finanssektor.
Lykkes det Dan Jørgensen og verdens lande at få disse beslutninger ind i aftaleteksten, vil det være et klimapolitisk gennembrud.
Skal vi sikre de beslutninger, skal landene træde i karakter. Heldigvis kan Danmark forud for de svære forhandlinger bidrage med lovning på at forbyde fremtidige udlån til fossilselskaber, der udvider deres fossile produktion. Den danske regering skal gøre sit til, at COP28 bliver startskuddet til udfasning af den skadelige pengestrøm til fossile brændsler. Det gør man ved at gå forrest.
Debatindlægget er bragt i Information d. 30. november 2023 og skrevet af Bjarke Møller, direktør, Rådet for Grøn Omstilling, Katrine Ehnhuus, seniorrådgiver i Center for Bæredygtig Finans, Mellemfolkeligt Samvirke, Mads Busck, politisk seniorrådgiver, Oxfam Danmark, Elise Sydendal, Den Grønne Ungdomsbevægelse, Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder, Greenpeace, Troels Dam Christensen, sekretariatsleder, 92-gruppen, Daniel Hauberg, klima- og landbrugspolitisk rådgiver, Danmarks Naturfredningsforening, John Nordbo, Seniorrådgiver – klima, CARE, Thomas Meinert Larsen, klimapolitisk rådgiver, Klimabevægelsen i Danmark, Lene Terp Beuchet, klima- og ligestillingsrådgiver, Sex & Samfund, Stefan Thorsell, klimarådgiver, International Work Group for Indigenous Affairs (IWGIA), Jacob Bjelskov Jørgensen, politisk rådgiver, Nyt Europa, Gry Bossen, teamleder af politik og engagement, Verdens Skove, Knud N. Flensted, naturpolitisk rådgiver, DOF BirdLife, Morten Nielsen, kampagne og politik, Global Aktion, Kjeld A. Larsen, Rådet for Bæredygtig Trafik, Esben Sloth, kampagne- og programchef, World Animal Protection Danmark, Janice Goodson Førde, Kvindernes U-landsudvalg (KULU) og Gunnar Boye Olesen, politisk koordinator, VedvarendeEnergi.