Arbejdsspor 2: Kemikalieudledning fra spildevand

Hvert år forurener vi det danske havmiljø med menneskeskabte, kemiske stoffer. Mange af stofferne er giftige, hormonforstyrrende, kræftfremkaldende eller har andre skadelige virkninger.

De miljøfarlige forurenende stoffer tilføres vandmiljøet fra flere kilder, og mange af dem er desværre persistente. Det vil sige, at de nedbrydes og forsvinder meget, meget langsomt, og dermed kan de nå at gøre skade i mange år frem, når de først er endt i miljøet. 
 
I projekt Rent hav for alle sætter vi fokus på de miljøskadelige stoffer. Vi arbejder for at reducere udledningen til havmiljøet, og vi vil sætte ind i både forbrugsleddet og rensningsleddet.  
Mens opstramning af kemikaliereguleringen kan begrænse udbredelsen af kemikalierne i forbrugsleddet, kan nye teknologier begrænse udledningerne fra spildevandsanlæggene, som er en meget stor kilde til udledning af kemikalier i havmiljøet.  
 
Derfor vil vi i dette arbejdsspor fortsætte vores arbejde for at begrænse udbredelsen af de svært nedbrydelige og skadelige kemikalier, der gennem spildevandet ender i vores havmiljøer. Danmark har spillet en meget aktiv rolle i EU’s REACH og – i mindre grad – i den globale Stockholmkonvention. Vi er gået i spidsen ift. hormonforstyrrende stoffer, og særligt ftalater, og er her kommet et godt stykke vej – om end langt fra alle er reguleret. På andre områder, f.eks. ift. fluorforbindelser, som er et andet veldokumenteret og omfattende havmiljøproblem, er vi derimod kommet langsomt fra start, både i Danmark og i EU.  
 
Fluorforbindelserne er svært nedbrydelige og meget problematiske for havmiljøet. En fortsat indsats på disse fokusområder er netop nu af stor betydning, da EU-Kommissionen ultimo 2020, som led i European Green Deal, fremlagde en usædvanlig ambitiøs kemikaliestrategi. Denne skal implementeres og der er endvidere lagt op til en genforhandling af REACH i 2022, for første gang siden den trådte i kraft i 2007. Derfor vil der netop i de kommende år være gode muligheder for at påvirke den fremtidige regulering.  
 
I rensningsleddet er det en udfordring, at danske renseanlæg primært er bygget til at fjerne kvælstof, fosfor og organisk materiale, hvorfor mange skadelige kemikalier udledes til havmiljøet. Flere kemikalier kan dog fjernes ved implementering af nye teknologier – et arbejde som er igangsat i andre europæiske lande.  
 
I samarbejde med Dansk Miljøteknologi vil vi derfor, undersøge mulighederne for at opgradere de danske spildevandsanlæg og arbejde for bedre rammer for begrænsning af kemikalieudledninger til havmiljøet. I Rådet for Grøn Omstilling har vi et solidt indblik i reguleringen, der sætter rammerne for kemikaliernes indtog på markedet, og i de huller, der her bør fokuseres på. 

Udvikling af EU’s kemikalielovgivning, REACH og CLP  

Ny forskning viser, at der er tre gange så mange kemikalier og kemiske blandinger på markedet som tidligere antaget. Globalt set er 350.000 kemikalier eller kemiske blandinger blevet registreret til produktion og anvendelse. En lang række af disse kemikalier er persistente, og ender i havmiljøet og ophobes i fødekæderne. EU’s kemikalielovgivning, REACH, rummer grundlæggende redskaberne til at løse problemet, men implementeringen går alt for langsomt. Desuden leverer virksomhederne mangelfulde data om anvendte kemikalier og flere områder er slet ikke dækket af lovgivningen. REACH og CLP skal forhandles i 2022, hvilket giver mulighed for at få forstærket lovgivningen, bl.a. med henblik på at undgå nogle af de mest problematiske kemikalier i havmiljøet.  

Målet med arbejdsspor 2 er at reducere udledninger af svært nedbrydelige kemikalier gennem en markant opstramning af international og national kemikalielovgivning og ved at sikre bedre rammer for udvikling og implementering af ny rensningsteknologi på spildevandsanlæggene. 

Del på sociale medier