Udskudt til september pga. Covid19: Debat om fremtidens landbrugsstøtte: Tid til grønne visioner?
EU’s landbrugsstøtte skal reformeres. Knap 1.990 mia. DKK på 7 år. Hvordan kan den bruges i den grønne omstilling? Er det op til Bruxelles eller medlemslandene, at sørge for at støtten øremærkes til klimavenligt og bæredygtigt landbrug? Vi spørger de forskellige aktører.
Landbruget står for omkring 22 % af Danmarks samlede CO2-udledninger og disse udledninger har været voksende de sidste årtier. I konteksten af at landbrugsstøtten skal genforhandles, spørger vi derfor en række aktører om det er tid til grønne visioner for landbruget og hvordan landbrugsstøtten kan bruges i denne sammenhæng.
Knap 1.990 mia. danske kroner. Så meget forventes EU samlet set at bruge på landbrugsstøtten i perioden 2021-2027. I 2020 modtager Danmark 6,6 mia. kroner af støtten, og i modsætning til andre medlemslande har vi ikke øremærket noget af den til klimavenligt og bæredygtigt landbrug. Støtten til de danske landmænd fordeles primært ud fra mængden af hektar, hvilket betyder, at støtten favoriserer store, konventionelle landbrug. Men i en opbrudstid som nu er spørgsmålet, om det er tid til grønne visioner for landbruget?
Program:
17.00: Velkomst ved Rasmus Nørlem Sørensen, Oplysningsforbundet DEO.
17.10: Hvilken rolle spiller landbrugspolitikken i EU i dag? Hvad kan man forvente af en reform af denne? Oplæg ved ekspert Christian Ege, seniorkonsulent i Rådet for Grøn Omstilling.
17.20: Hvilke visioner har landbruget selv for den grønne omstilling og hvordan indtænkes landbrugsstøtten i disse? Hvilke politiske værktøjer bør Danmark overveje i sin implementering? Paneldebat med bl.a. Ole Færgeman, fra Frie Bønder Levende Land og Christian Ege, seniorkonsulent i Rådet for Grøn Omstilling.
17.50: Debat med salen
18.25: Afrunding og tak for i dag
______________________________________________________________________
Deltagelse: 50 kr. inkl. kaffe/the. 20 kr. for studerende. Gratis for betalende medlemmer af DEO.
Arrangementet afholdes i samarbejde mellem Oplysningsforbundet DEO, Global Aktion og Rådet for Grøn Omstilling, og er støttet af Europa-Nævnet.