Hvor kommer der fjernvarme?

10. maj 2022
IDA Energi afholder i samarbejde med Rådet for Grøn Omstilling, Concito og Aalborg Universitet webinaret "Hvor kommer der fjernvarme?" d. 2. juni kl. 19-21. Opvarmning af vores byer har historisk set udgjort en meget stor del af vores forbrug af fossile brændsler med deraf følgende politisk afhængighed af andre lande og stor CO2 emission.

Fjernvarmeinfrastrukturen har altid bidraget med at sænke denne afhængighed i kraft af brændselsfleksibiliteten og evnen til at udnytte energikilder, der ellers ville gå til spilde, eksempelvis overskudsvarme fra elproduktion, affaldsforbrænding og industrielle processer og senest også overskudsstrøm fra vind og sol.

Da Varmeplanlægningen blev sat i gang i alle kommunerne i 1979, tog fjernvarmen et tigerspring fremad  baseret på kraftvarme og affaldsvarme, men udbredelsen har indtil 2021 været hæmmet af, at den fossile gas var billig.  I dag er der politisk enighed om, at individuel forsyning med gas og olie skal erstattes med fjernvarme eller individuelle varmepumper.  Fjernvarmen skal derfor alene vurderes i forhold til individuelle varmepumper. Det har sat gang i varmeplanlægningen og åbnet for endnu en kraftig udbygning med fjernvarme i de gasforsynede villaområder, men ikke på landet, hvor individuelle varmepumper er bedst.

Varmeplanlægningen fra 80’erne er dermed genoptaget på fuld kraft og det haster. 

  • Hvad giver det af udfordringer, og hvad kan man gøre for at fremme omstillingen til gavn for samfundet ?
  • Hvordan løses udfordringen med, at gasfyrene i gasområderne har forskellig alder, og at nogle vil skifte til varmepumpe inden det er afklaret, om der kommer fjernvarme?
  • Hvad giver det af muligheder på eksportmarkedet?

Dagsorden:
19.00 Introduktion, Hvordan er Danmark blevet et foregangsland, Anders Dyrelund, Rambøll

19.15 Varmeplan Danmark 2020, Peter Storknæs, Aalborg Universitet

19.30 Varmeplanlægning i Aalborg, Jesper Møller Larsen, Aalborg Forsyning

19.45 Varmeplanlægning i Vestforbrændings område, Thomas Brandt, Vestforbrænding

20.00 Pause

20.10 Varmeforsyning af ny bebyggelse ved Søren Dyck Madsen, Concito

20.20 Fjernvarme i byerne og varmepumper på landet er vejen til fremtidens emissionsfri varme, Kåre Press-Kristensen, Rådet for Grøn Omstilling

20.30 Peneldebat og spørgsmål

21.00 Tak for i aften

Arrangør:
IDA Energi i samarbejde med Concito, Aalborg Universitet og Rådet for Grøn omstilling.

Tilmeldingsprocedure: Når du har tilmeldt dig, får du en bekræftelsesmail herpå. Nederst i denne mail finder du et link til webinaret.

Du logger på via dette link og kommer videre til sitet, hvor webinaret vises.

Har du problemer med at logge på, er du velkommen til at kontakte webinarsupport@ida.dk
Tjek også vores FAQ site hvor du kan få svar på de oftest stillede spørgsmål i forbindelse med webinarer: FAQ om IDA webinarer

Info om personlige oplysninger: Hvis du gerne vil deltage anonymt, anbefaler vi, at du tilmelder dig en browser i stedet for at bruge Zoom-softwareklienten eller appen, og når Zoom beder dig om at angive dit navn, kan du indtaste “Anon” eller et andet pseudonym. Zoom behandler personlige oplysninger i globale datacentre inklusive USA og behandlingen udføres i henhold til EU Kommissionens standardbestemmelser om databeskyttelse. Beskyttelse af personlige oplysninger. For yderligere detaljer henviser vi til Zoom-privatlivspolitikken tilgængelig her: https://zoom.us/privacy

Det er ikke tilladt at dele hverken zoomlinket eller link til video med andre, eller at optage lyd og billeder af webinaret.

Tilmelding: Er du ikke medlem af IDA? For at kunne tilmelde dig, skal du oprette en brugerprofil. Bemærk, ved oprettelse af en brugerprofil får du adgang til IDA’s online tjenester – du bliver ikke medlem af IDA.

Vigtig oplysning vedr. persondata på deltagerlister: Dit navn, titel og firma vil optræde på deltagerlisten til dette arrangement. Deltagerlisten er tilgængelig for arrangøren og de øvrige deltagere på selve arrangementet i form af en online deltagerliste. Ved nogle arrangementer udleveres endvidere navneskilt, hvor dit navn, titel og firma fremgår. Hvis du afmelder dig arrangementet, vil dine oplysninger ikke fremgå af deltagerlisten.

Når du er tilmeldt som deltager på dette webinar, vil du også automatisk modtage info om næste webinar indenfor samme fagområde.

Tilmeldingsfrist 01. juni 2022 – kl. 23:59

For yderligere information:

Kåre Press-Kristensen

Seniorrådgiver, Luftforurening

Mobil: 2281 1027
Email: kaare@rgo.dk