Biomassefyring: En skamplet i klimapolitikken
Afbrændingen af træbiomasse bør udfases, og statsstøtten til denne klimaskadelige praksis bør stoppes, argumenterer direktør Bjarke Møller i denne kommentar til en aktuel dokumentarudsendelse på TV2. Den massive statsstøtte til biomassen er med til at forsinke elektrificeringen af det danske samfund
Afbrænding af fast træbiomasse er en skamplet på dansk klima- og energipolitik. Det har jeg bl.a. sagt til TV2, der har lavet en Operation X-dokumentar om biomasse med titlen ”Brændende bedrag”. Udsendelsen har efter grundig research afsløret, at hele træstammer fældes i USA og Estland og laves til træpiller, som senere brændes af her i landet, bl.a. i Ørsteds kraftvarmeanlæg.
Ørsted vil sikkert anvende den klassiske kommunikationsstrategi: Angrib, benægt og indrøm aldrig et nederlag. Men Operation-X afsløringerne er et nederlag. Og det bør ikke komme som en overraskelse nogen, der har fulgt den internationale presses afsløringer af de mange huller i de certificeringsordninger – bl.a. FSC – som Ørsted og andre dækker sig ind under. Ørsted har en ambition om at være en klimafrontløber og at blive en naturpositiv virksomhed, men de nye afsløringer burde være endnu et wake-up call til CEO Mads Nipper om at komme ud af boblen. Det er absolut ikke bæredygtigt at brænde træbiomasse af og lave det om til el eller varme.
Røde ører
Der bør også være røde ører til de politikere, herunder klimaminister Lars Aagaard, der varmt forsvarer denne praksis, selv om Klimaministeriet i et svar til SF´s Signe Munk i Folketinget har oplyst, at den danske afbrænding af træbiomasse over 20 år netto fører til en udledning af 114 mio. ton CO2 til atmosfæren. Det svarer rundt regnet til, hvad landbruget udleder over 8,7 år!
Hvert år importerer Danmark over 3,5 mio. ton træbiomasse, der sendes med dieselskibe til Danmark, og der gives massiv statsstøtte til det. TV2 udsendelsen har opgjort den direkte og indirekte støtte til 6 mia. kr. i 2023. Heraf var 478 mio. kr. direkte støtte til kraftværkerne, der fyrer med træbiomasse for at lave el.
Derudover er der indirekte støtte i form af en teknisk afgiftsfritagelse for erhverv og husholdninger, som i Skatteministeriets Skatteøkonomiske redegørelse for 2023 er opgjort til 5,5 mia. kr/år.
Fyringen med træbiomasse burde – ift. klimabelastningen – være belagt med en afgift, men det er den ikke. Dermed får de en konkurrencefordel ift. andre energikilder, der ikke får den fribillet. Heldigvis udfases afgiftsfritagelse næste år som følge af industriens grønne skattereform, men opgøres den samlede direkte og indirekte statsstøtte over hele perioden for 2022-2028 høster biomassen samlet en gevinst på 21 mia. kr. Det er mere end 10 gange mere, end der gives til sol- og vindenergi i hele denne periode!
Biomassestøtte bremser elektrificering
Biomasseafbrændingen er en skamplet, fordi man med massiv statsstøtte reelt forværrer klimakrisen. Ikke kun pga. den ekstra CO2, der udledes til atmosfæren, men også fordi man fjerner et CO2-lager i skovene. Øget skovrejsning er en af de mest omkostningseffektive måder at suge CO2 ud af atmosfæren på, men den danske stat giver støtte til at fælde træer i udlandet. Og EU betragter stadig biomasseafbrænding som en ren vedvarende energikilde, selv om den i praksis skader klimaet både regnet over 20 år og 100 år. I Danmark udgør biomassefyringen cirka totredjedel af, hvad vi kalder vedvarende energi, men det bygger på en fortrængning af klimarealiteterne, at den tælles med der. Også derfor bør du se Operation X dokumentaren og lytte til de eksperter, der optræder i udsendelsen.
Biomasseafbrændingen bør udfases hurtigt og allersenest i 2035 bør man stoppe importen af træbrænde fra udlandet.
Allerede i dag findes gode og omkostningseffektive alternativer i form af varmepumper og elkedler, der kan drives af ren grøn strøm fra sol- og vindenergi, såvel som geotermi i dele af landet. Men de diskrimineres af staten i støtteordningerne. Den massive statsstøtte til biomassen – den får samlet 4,6 mia. kr. i direkte støtte fra 2022-28 – er med til at forsinke elektrificeringen af det danske samfund. Kun 19 pct. af vores samlede bruttoenergiforbrug er elektrificeret, og udviklingen er gået i stå i de sidste par årtier. Alene i dette årti gives der over 50 mia. i direkte og indirekte statsstøtte til biogas og biomasseafbrænding, hvilket er mangefold mere, end der gives til energieffektiviseringer og sol- og vindenergi. Varmepumper, der kan erstatte de mange olie- og gasfyr i danskernes hjem, får kun lidt over 100 mio. kr. i statslige tilskud fra 2022-28. Incitamenterne er skæve, men vi bør understøtte en hurtigere elektrificering af varmeforsyningen. Og vores fjernvarmeværker og industrien bør investere meget mere i industrielle varmepumper og elkedler – og holde op med at bygge nye biomasseværker – så vi kan sætte ekstra fart i elektrificeringen.
Afgifter og støtteordninger rammer forkert
I Danmark er skatte- og afgifter, samt støtteordningerne, ikke med til at understøtte en omkostningseffektiv grøn omstilling. Både støtteordninger og afgifter er lige nu med til at forsinke omstillingen væk fra forbrændingssamfundet. Det er den store historie hinsides Operation X afdækningen. Bedre bliver det ikke af, at European Energy i en ny rapport har afsløret, at det ser ud til, at den grønne strøm (inklusiv nettariffer) er hårdere beskattet end fossile brændsler, opgjort pr. energienhed. De voldsomme stigninger i nettarifferne siden klimavalget i 2019 truer nu mange VE-developeres business case. Og fordi politikerne heller ikke gør mere for at sætte ekstra fart i efterspørgslen efter grøn strøm – man kan f.eks. stoppe salget af nye fossilbiler i 2025/26 og sætte en hurtigere slutdato på gas i ledningsnettet – så er vi endt i en catch-22 situation.
Der er for lille efterspørgsel efter grøn strøm til, at VE-developerne kan få en god business case. Og med de skæve støtteordninger, afgifter og tariffer giver både fossile brændsler og fyring med træbiomasse nogle fordele, der binder os fast til forbrændingssamfundet. Også derfor er udbygningen med vind- og solenergi stagneret og halter nu bagefter vores nabolande.
Hvis regeringen vil tage den grønne omstilling og klimakrisen alvorligt, bør man nu lave en hurtig udfasning af alle subsidier til forbrændingsenergi – herunder også de 3,6 mia. kr, der er givet i direkte og indirekte fossile subsidier – og indføre en biomasseafgift, der svarer til deres reelle klimabelastning. Samtidig bør man fortsætte med at sænke elafgifterne og finde en anden måde at finansiere udbygningen af elnettet på end at sende hele ekstraregningen over til de VE-developere, der kan hjælpe os med at frigøre os fra de fossile brændsler. Lad de fossile energiforbrugere betale en større del af regningen for transformationen væk fra det fossile system.
Hvis man fjerner de skæve subsidier til forbrændingsenergi og nedsætter el-afgifter/nettariffer, vil der også komme meget større efterspørgsel efter grøn strøm, der vil styrke business casen i sol- og vindenergi, varmepumper og geotermi. Og Ørsted, hvad skal de gøre? De bør springe fuldt ud som en naturpositiv virksomhed. De bør straks holde op med at greenwashe deres afbrænding af biomasse og udfase den med rene grønne alternativer. Ørsted har nu chancen for at stille sig på den rigtige side af klimahistorien. Gør de det ikke, så må de også tage de tæsk, som deres ”dieselgate” og taktiske undvigemanøvrer vikler dem stadig længere ind i. Og ja, og så håber jeg, at Green Power Denmark snart springer helt ud som en ægte forsvarer af elektrificeringen i stedet at hænge fast i fortiden og forbrændingssamfundet.
Dette debatindlæg er blevet bragt i Klimamonitor den 6. december 2024.