En simpel CO2-afgift er slet ikke nok
Forureneren skal betale! Det siger sig selv. Budskabet er klart og det bliver ofte kædet sammen med et ønske om en CO2-afgift, der fremstilles som tilstrækkelig for at nå i mål med vores grønne ambitioner. Men virkeligheden er desværre mere kompliceret.
Debatindlæg bragt i Politiken den 11. juni 2020 af Claus Ekman, direktør i Rådet for Grøn Omstilling
Et grønt afgiftssystem skal håndtere en lang række udfordringer, både for klimaet og miljøet. Og når virkeligheden er kompliceret, så vil et fornuftigt afgiftssystem også være det. Der skal gives de rette incitamenter til både at nedbringe udledningerne af drivhusgasser, luftforurening, næringsstoffer fra landbruget, miljøskadelige stoffer, etc. Her rækker en simpel CO2-afgift ikke langt. Og selv når det handler om klima, vil CO2-afgiften i sagens natur ikke blive så simpel, da den både skal sikre omstilling (og ikke nedlukning) af dansk produktion og adfærdsændringer hos forbrugerne, og samtidig tage højde for, at vores opgørelse af CO2-udledninger på flere områder er misvisende.
Derfor har Rådet for Grøn Omstilling i går fremlagt 18 forslag til ændringer af de grønne afgifter. Forslagene rummer både en CO2-afgift i stil med den Klimarådet anbefaler, men også nye afgiftsstrukturer for bl.a. brug af biomasse, røg fra brændefyring, benzin og diesel og animalske fødevarer. Vi mener også at en række andre miljøafgifter bør opdateres, da de stadig er underlagt skattestoppet fra 2002 og dermed reelt er reduceret med 32 procent over de sidste 18 år, på trods af at de negative miljøpåvirkninger er de samme, som de altid har været.
Vi har den seneste tid hørt politikere og erhvervsfolk sige, at tiden ikke er inde til afgifter. Vi er helt uenige. Forureneren skal altid betale for sin forurening. Vi skal ikke holde hånden under økonomien ved at give ulogiske rabatter på forurenende aktiviteter.
Ønsket om at sætte gang i økonomien må opfyldes ved at skrue på andre finanspolitiske knapper, og her kan vi netop understøtte aktiviteter, der bidrager til en grønnere fremtid. Vores erfaring viser, at vi med en offensiv strategi skaber langt flere grønne arbejdspladser end der forsvinder af de sorte.
Og afgifter tager tid at indføre, så det er næppe noget der vil ske i morgen. Men netop derfor skal vi træffe beslutningerne nu, så investorer og virksomheder ved, at fremtiden bliver grøn. Vi har netop set, at vi sammen kan forandre svære ting. Lad os nu indføre de nødvendige grønne afgifter, så vejen ud af krisen og vores fælles fremtid også bliver grøn.