For meget ”genbrug” i regeringens plasthandlingsplan

4. december 2018
Den netop fremlagte plasthandlingsplan har mange gode elementer, men mangler bid, mener miljøorganisationen Det Økologiske Råd. Danmark skal være mere ambitiøs end EU og på den måde gå forrest i den cirkulære omstilling. Mange indsatser i strategien ligner genbrug af krav, som allerede er indbygget i EU-lovgivningen.

Forbud mod tynde plastikposer, udfasning af mikroplast i kosmetik og plejeprodukter, mere viden og øget EU-arbejde for højere standarder. Alt sammen initiativer i den offentliggjorte plasthandlingsplan. Flere er dog genbrugt fra EU’s plastikstrategi eller kommende EU-lovgivning.

Der er mange gode initiativer i plasthandlingsplanen, men den mangler bid. Ambitionsniveauet kunne godt være sat lidt højere, så industrien rent faktisk kan mærke, at de bliver åndet i nakken. Det er ikke tilfældet her, da mange tiltag allerede er eksisterende eller kommende EU-lovgivning”, siger seniorrådgiver Lone Mikkelsen fra Det Økologiske Råd.

Hvis vi for alvor skal få vendt udviklingen til et mere bæredygtigt forbrug af plastik, så må ambitionsniveauet op. Mikroplastik skal ud af alle plejeprodukter, og ikke kun dem der vaskes af. Alle tynde plastikposer skal forbydes, og ikke kun dem med hank. Vi har alle et ansvar for at gentænke vores forbrug, så vi forbruger mindre, men af højere kvalitet, så enten genbrug eller genanvendelse bliver muligt”, fortsætter Lone Mikkelsen.

Plasthandlingsplanen vil sætte ind overfor områder, hvor eksisterende viden viser, at der er problemer. Desuden vil flere indsatser for vidensopbygning blive igangsat. Dermed lægges der op til et vigtigt og uundgåeligt samspil.

Der er mange gode indsatser omkring handling på aktuel viden samt ny vidensopbygning. Min bekymring går på, hvor langt man kommer med at gennemføre 27 initiativer for blot 50 mio. kr. fordelt over fire år. Vi har allerede for mange skrivebordsstudier. Vi mangler mere detaljeret forskning, og det koster”, siger Lone Mikkelsen.

Kontakt

Lone Mikkelsen

Seniorrådgiver, Kemikalier og cirkulær økonomi (på barsel)

(+45) 3318 1934
lone@rgo.dk

Claus Ekman

Forhenværende direktør (indtil 2022)