Hvad er der sket med den grønne omstilling på de sidste 20 år?
For 20 år siden udkom Rådet For Grøn Omstillings visioner for samfundet i dag. Sammen med en af de unge aktivister og skribenter tager vi et smut tilbage i tiden og ser på, hvad hun mener, der er sket på klimaområdet de sidste tyve år.
Vi skruer lige tiden tilbage til år 2000. Året, hvor Fly on the Wings of love med Brødrene Olsen vandt det internationale Melodi Grand Prix, og Øresundsbroen blev indviet. Danskerne stemte nej til euroen, og den sydkoreanske præsident Kim Dae-jung fik nobelprisen for at skabe dialog med Nordkorea. Svend Auken var klima- og miljøminister og havde i de foregående år haft stor succes med at profilere miljøområdet.
En profilering, som Det Økologiske Råd nød godt af efter nogle økonomisk vanskelige etableringsår. Med en millionbevilling fra Den Grønne Fond kunne rådet i 1995 for første gang ansætte tre personer og havde nu et reelt sekretariat. På sin tiårsfødselsdag i 2000 besluttede rådet at bruge anledningen til at forestille sig, hvordan verden ville se ud 20 år fremme i tiden.
De tyve år er nu gået, og vi har fundet visionerne frem fra gemmerne. I år er det nemlig 30 år siden, at Det Økologiske Råd blev etableret ved en stiftende generalforsamling på Kunstakademiet i København. Derfor er det på sin plads med lidt eftertanke og tilbageblik. Vi genbesøger de tyve år gamle visioner, udgivet under navnet Den Grønne Hat, for at se, om visionerne er indfriet. Til at tage os med tilbage har vi talt med visionernes yngste skribent, der nok havde håbet, at verden så lidt anderledes ud i dag. Men som også finder håb i udviklingen.
De unge stemmer
Ditte Wegeberg var i år 2000 en ung gymnasieelev og dybt engageret miljøaktivist. Et engagement, hun havde fået ind med de økologiske havregryn i barndomshjemmet i Roskilde. Hun havde samfundspolitiske diskussioner med sine forældre hen over middagsbordet, ligesom hun tidligt lærte at spare på ressourcerne ved at slukke for det lys og vand, hun ikke havde brug for.
Hendes far, daværende direktør for Det Økologiske Råd, Christian Ege, var en del af den gruppe, der skulle skrive visionerne i jubilæumsskriftet. Da nogle fra gruppen foreslog at få to unge mennesker til at skrive deres visioner, faldt valget straks på Ditte Wegeberg. Hun sad i miljøudvalget på gymnasiet, hvor de blandt andet arbejdede for at få mere økologisk mad i kantinen og bedre affaldssortering. I sin fritid var hun med til at arrangere lokale arrangementer for at sætte fokus på miljøet.
Hun hev en af sine miljøaktivistiske venner med, som hun ofte havde mange gode diskussioner med. Sammen satte de sig for at komme med den unge generations indspark til det ideelle samfund anno 2020. Et indspark, der på flere punkter var endnu mere ambitiøst end ‘de voksnes visioner.’
De unges vision
I år 2020 kører alle biler på solceller, der er ikke noget, der hedder økomælk, fordi alt er økologisk, al energi produceres af vedvarende energi, og samtidig er alle el-apparater lavenergi, og man skal ikke længere håbe, at de unge engang bliver så miljøbevidste, at de vælger den bæredygtige mobiltelefon – for de er alle bæredygtige.
Hvordan er det gået med de unges visioner?
Vi må tænke anderledes!
Man siger, at hver generation har sit oprør. Men har man været ung omkring årtusindskiftet ved man, at det ikke var de store oprørsbevægelser, der dominerede ungdomsgenerationen i år 2000. Da Ditte Wegeberg skrev visionen, var hun en miljøaktivistisk minoritet. Selvom hun gik på et gymnasium med tradition for at være politisk engageret, var bevidstheden om miljø- og klimaspørgsmål et emne for de få.
Unge mennesker havde fået mange penge på lommen, og forbruget var fulgt med. Ditte kunne konstatere, at der var mange kommercielle kræfter, der hev i de unge. Og de kræfter var stærkere end de miljøpolitiske oplysningskampagner. Men i stedet for at sætte sin lid til, at unge kunne ændre vaner, måtte man ganske enkelt vende op og ned på samfundet.
“Vi må tænke anderledes,” skrev de i deres vision.
De forestillede sig derfor en verden, hvor alle produkter var bæredygtige. Når de skulle købe en mobiltelefon, skulle det slet ikke være muligt at træffe et valg, der ikke var bæredygtigt. Jordens ressourcer skulle være tænkt ind i hver eneste led af produktionen og være et gennemgående princip i alle politiske beslutninger. Der var behov for en total omlægning af produktion og forbrug ”fra vugge til grav.”
Da de skrev visionen om at gøre det bæredygtige valg til det eneste valg, var de helt bevidste om, at der ville gå meget lang tid, før der ville ske de store nødvendige samfundsforandringer. De mente ikke, at bevidsthed om miljøets tilstand var nok til at få hverken unge eller knap så unge mennesker til at ændre livsstil. Derfor var man nødt til at få reguleringer og afgifter fra politisk side frem for at lægge ansvaret over på forbrugeren eller vente på, at virksomheder selv omlagde deres produktion.
Som en tydelig genklang af den debat, vi har i dag, oplevede Ditte, at der fra politisk side var en stor berøringsangst over for virksomhederne. Politikerne ville satse på oplysning frem for at tage konfrontationen med producenterne. Men for Ditte var det et alt for stort ansvar at lægge på forbrugeren. De ville gøre det nemmere at leve grønt, så den grønne livsstil blev den naturlige livsstil, forklarer hun.
“Med den måde, vi har indrettet vores samfund på, er det umuligt for de fleste mennesker at handle bæredygtigt korrekt. Både fordi det ofte er dyrere, men også fordi det er umuligt for almindelige mennesker at sætte sig ind i varedeklarationer. De ting ville vi vende på hovedet ved at lade klimabelastning afspejle sig i prisen.”
Politisk tillid er falmet
Ditte Wegeberg var politisk aktiv i gymnasietiden og var en del af landsledelsen i SF’s Ungdom (SFU). Visionen er derfor skrevet med en tro på, at politisk engagement gør en forskel. Men den er også skrevet året inden, at de politiske vinde skiftede i Danmark.
I 2001 blev Anders Fogh Rasmussen (V) statsminister. Inspireret af Bjørn Lomborgs tanker fik Danmark nu en statsminister, der senere har indrømmet, at han reelt tvivlede på menneskets rolle i klimaforandringerne. Energi og klima blev gemt væk i et stort erhvervsministerium under Bendt Bendtsen (K).
Når Ditte Wegeberg kigger tilbage på visionen i dag, ser hun også en langt større tillid til, at politikerne skulle rykke på miljødagsordenen, end hvad der reelt blev indfriet. For hende var miljø- og klimaspørgsmålet presserende og vigtigt i 2000, men det er først for ganske nylig, at dagsordenen har fået det politiske fokus, som den skulle have haft de sidste 20 år – og det er ikke politikerne, der har drevet den dagsorden frem, mener hun.
“Hele vores udgangspunkt dengang for tyve år siden var, at politikere var nødt til at gå forrest med initiativer til at skabe forandringer. Det ville ikke komme af sig selv,“ siger hun og fortsætter.
“Men som jeg ser det, var det først, da der opstod sociale bevægelser i befolkningen og større bevidsthed blandt vælgerne, at politikere er vågnet op og er begyndt at tage klima alvorligt og gøre noget konkret ved det.”
Efter klimaloven blev vedtaget, var Ditte Wegeberg begejstret. Endelig var der politisk vilje og et ordentligt grundlag for, at visionerne om et bæredygtigt samfund kunne indfries. Visioner, som hun havde skrevet ned tyve år tidligere. Men begejstringen falmede, i takt med at ambitionerne blev slået ned med en omvendt hockeystav, forklarer hun.
“Da snakken om den omvendte hockeystav begyndte, og vi hørte de samme argumenter om at sætte sin lid til, at den teknologiske udvikling skulle sikre en stor del af CO2 reduktionen, blev jeg træt. For det er de samme argumenter, der har været i de sidste 20 år. Man må handle nu, for de her år er helt afgørende.”
Netop diskussionen om teknologi var fuldstændig den samme, som hun havde med sin unge medskribent, da de skrev visionen i den grønne hat. Han havde nemlig større tillid til, at teknologi og energieffektive produkter ville skabe de nødvendige forandringer. Men hvor Ditte selv ikke troede på, at det ville være nok for at skabe et bæredygtigt samfund.
“Det er både frustrerende, at vi står samme sted, men også utroligt, når man tænker på, hvor meget der er sket de sidste 20 år i forhold til teknologisk udvikling. Alligevel har vi ikke formået at knække kurven for at sikre, at forbrug er bæredygtigt i forhold til vores klimaaftryk. Når man kan se, at det ikke er sket af sig selv de sidste 20 år, hvorfor tror man så, at det sker nu?”
Skuffet men optimistisk
I dag er Ditte Wegeberg 38 år, har to små børn og bor på Nørrebro. Når hun kigger sig omkring, ser hun nogle fremskridt, hun ikke havde kunnet forudse i 2000. Især i forhold til bevidstheden omkring bæredygtighed. Sidste jul blev hun eksempelvis overrasket over, at hendes veninder havde en diskussion om, hvorvidt det var miljømæssigt forsvarligt at købe et juletræ, hvis man ikke selv skulle stå for juleaften. Den slags gør hende optimistisk, ligesom de unges høje ambitioner giver hende håb for fremtiden.
“Vi ser et imponerende og vedholdende pres fra den nye generation af unge, der også i højere grad selv omlægger deres liv i frustration og bekymring over, at der ikke sker nok fra politisk hold.”
Efter gymnasiet blev Ditte meget optaget af den internationale dagsorden og især forholdene i udviklingslandene. Hun skruede lidt ned for miljøaktivismen og livet med to små børn har også sat sine naturlige grænser for det politiske engagement. Men i takt med at klimaforandringerne har fået større og større betydning for verdens fattigste, har engagementet for klimaet igen indhentet hende.
I dag arbejder hun i en nødhjælpsorganisation, hvor klimaet er kommet øverst på dagsordenen. Klimaflygtninge og naturkatastrofer var ikke et problem, da de skrev deres visioner. Men da klimaet år for år blot er blevet varmere, er konsekvenser for det globale syd blevet mere konkrete. Konsekvenser, hun som ung aktivist havde håbet aldrig ville være kommet så vidt.
Hvis hun havde fået et kig i krystalkuglen, da de skrev visionen, var hun blevet skuffet, mener hun. Selvom de godt vidste, at deres visioner om bæredygtigt forbrug var mere utopi frem for en realistisk vision, havde hun alligevel håbet på større fremskridt.
“Der er så mange initiativer, man kunne have gjort de sidste tyve år for at imødegå en klimakrise. Vi bryster os af at være foregangsland. Den ide har vi holdt fast i, men den holder bare ikke mere. Jeg tror, at mange af de visioner, vi havde dengang, ville være de samme, netop fordi fremskridtet er gået alt for langsomt.”
Hun håber, at den store bevidsthed blandt befolkningen og særligt det stigende pres fra de unge og klimabevægelsen endelig vil få politikerne til at handle nu. Så vi ikke sidder med samme diskussioner om teknologi, hockeystave og vækst om tyve år.
“Nu handler det for alvor om, at politikerne begynder at tage ansvaret alvorligt. I takt med at det er blevet mere vigtigt for vælgerne, at politikerne handler på klimadagsorden, desto mere fylder det blandt politikere. Men jeg mangler stadig at se, at man virkelig tager ansvar og tager nogle af de upopulære valg.“