Kommune afviste gratis landstrømsanlæg til krydstogtskibe
Flere og flere krydstogtskibe lægger til Københavns Havn. Men selvom skibene er i havn, fortsætter dieselgeneratorerne med at sende ultrafine og sundhedsskadelige partikler til vejrs. For gæsterne ombord skal stadig have strøm og varmt vand.
Det skabte stor debat, da Det Økologiske Råd sidste år målte høje koncentrationer af skadelig luftforurening med ultrafine partikler i boligområderne omkring krydstogtskibene på Østerbro. Forureningen øger risikoen for kræft, hjertekar-sygdomme, blodpropper og luftvejslidelser.
Forureningen skyldes, at krydstogtskibene er flydende hoteller, der ligger lang tid i tomgang ved kajen og afbrænder store mængder ekstremt forurenende brændestof helt uden nogen form for røggasrensning tæt på vores centrale byområder.
Men det kunne have været undgået, afslørede TV 2 Lorry mandag aften.
Valgte at takke nej til en næsten gratis løsning
Løsningen er at koble krydstogtskibene til et landstrømsanlæg – et anlæg som København fik tilbudt et næsten gratis for et par år siden. Men det var mere end Copenhagen Malmö Port, der står bag havnen, samt By & Havn og Københavns Kommune kunne håndtere, og derfor valgte de at takke nej til tilbuddet.
I denne uge sendes anlægget derfor i stedet til Kristiansand i Norge, hvor man til gengæld var hurtige til at tage imod tilbuddet. Imens krydstogtskibene oser videre ved kajen i København.
”Dybt pinligt og helt uforståeligt,” siger seniorrådgiver i Det Økologiske Råd, Kåre Press-Kristensen, om situationen.