Sæt spurten ind for sunde danske kyster
Det haster med at få vedtaget ambitiøse mål i de forsinkede, nye vandplaner. Havet langs de danske kyster har det ikke godt, og vi mangler en reel plan for, hvordan vi opnår en god økologisk tilstand. Det har Danmark forpligtet sig på at have i 2027, så vi har travlt.
Debatindlæg bragt i Politiken den 27. november 2021 af Niklas Jørgensen, Annika Lund Gade, Christian Ege, Pia Frederiksen og Therese Holter fra Rådet for Grøn Omstilling
Vi skal have rent vand og en sund natur i havet ved danske kyster og fjorde. Det er en fordel både for havets planter og dyr og for os mennesker. Uanset om vi bader, fisker, dyrker motion eller bare finder glæde og ro ved havet, så er oplevelsen større, når havet er i en god tilstand.
Det gælder selvfølgelig ikke kun i Danmark, at vi har brug for god økologisk tilstand, og derfor har alle lande i EU vedtaget fælles mål for vandmiljøet. De mål er beskrevet i Vandrammedirektivet, og de blev vedtaget i 2000. Danmark har altså haft 21 år til at arbejde for vandmiljøet. Faktisk var det aftalt at landene i EU skulle leve op til målene i 2015. Men i stedet for at sørge for god økologisk tilstand, har Danmark fået udsættelse. Den endelige frist for at leve op til direktivet er nu år 2027. Målinger fra juli viser, at 73% af kystområderne har ringe eller dårlig økologisk tilstand. Vi er med andre ord langt fra i mål og indsatsen for sunde danske kyster er både utilstrækkelig og for langsom.
Klart vand, grønne undervandsenge af ålegræs og udstrakte tangskove som levesteder for fisk og andre havdyr. Sådan kan danske kyster i god økologisk tilstand se ud. Men vi tilfører for mange næringsstoffer til havet. Resultatet er uklart vand, hvor bundplanter har svært ved at gro. Iltsvind giver dårlige livsbetingelser for fisk og andre havdyr, mens voldsomme opblomstringer af alger i nogle tilfælde er giftige. Mængden af næringsstoffer er en afgørende årsag til, at Danmark ikke lever op til vandrammedirektivet.
Siden direktivet blev vedtaget i 2000, er udledningerne af næringsstofferne kvælstof og fosfor ikke faldet tilstrækkeligt. Den landbrugsaftale, der er vedtaget i oktober i år, får os heller ikke i mål. Med de aftaler, der er vedtaget indtil nu, vil Danmark ikke leve op til målene i 2027, sådan som det ellers er beskrevet i vandrammedirektivet. Derfor haster det med, at de vandplaner, der skulle have været klar i december sidste år, snart fremlægges med langt mere ambitiøse tiltag end hidtil.
Mere skov, nye vådområder, biogasanlæg og bedre fordeling af næringsstoffer kan mindske udledning af næringsstoffer, og er nogle af de tiltag, som der skal meget mere fart på. Men det er ikke nok. På vejen mod et sundere hav kommer vi ikke udenom at tale om antallet af husdyr. Mængden af næringsstoffer fra de mange dyr i fødevareproduktionen er for stor til, at vi kan passe tilstrækkelig godt på de danske kyster. Derfor er en anden balance mellem produktion af dyrebaserede og plantebaserede fødevarer også en omlægning, der haster. Vi skal have styr på næringsstofferne nu, hvis vi vil have en chance for god økologisk tilstand langs de danske kyster allersenest i 2027. Det har vi forpligtet os på i EU’s vandrammedirektiv, og det skylder vi hinanden og naturen.