Du kan bl.a. få efterisoleret ydervægge, tag, fundament, gulv og rør, eller få skiftet vinduer og etablere ventilation evt. med varmegenindvinding. Men ikke to boliger er ens, og der findes mange forskellige måder at gribe en energirenovering an på. Derfor har vi her på siden forsøgt at lave et overblik over nogle af de muligheder, der er.
Få inspiration til, hvad du kan gøre
- BedreBolig er en landsdækkende ordning udviklet af Energistyrelsen, som gør det nemmere for boligejerne at renovere deres boliger. Med BedreBolig-rådgivning får du hjælp hele vejen, så renoveringen sker på en energirigtig måde. Så er du sikker på at fremtidssikre dit hus og få en månedlig besparelse på energiregningen.
- SparEnergi er Energistyrelsens side med gode råd om elforbrug, varmeforbrug og energiløsninger i hjemmet.
- Energivejlederordningen er en landsdækkende faglig ordning for udførende installatører og håndværkere, der har taget et eller flere kurser om energirenovering og -vejledning.
- En Kommune kan tilbyde deres grundejerforeninger et antal ”For enden af vejen”- Arrangementer.
- Bliv inspireret af hvordan andre har energiforbedret. Se Energistyrelsens Casebank
Få en varmepumpe
Hvis du har oliefyr eller gasfyr og bor udenfor områder med fjernvarme, bør du overveje at få installeret en varmepumpe. Der er ofte rigtig god økonomi i at skifte til en varmepumpe, og særligt hvis man har et gammelt oliefyr. Jo ældre fyret er, jo bedre økonomi er der i at udskifte det.
Men at skifte til en varmepumpe er også rigtigt godt for klimaet. Alene skiftet fra oliefyr til mere miljøvenlig el i en varmepumpe sparer klimaet for mere end 4 ton CO2 om året for et typisk parcelhus. Derudover kommer, at varmepumperne faktisk hjælper Danmark med den grønne omstilling, idet varmepumperne kan aftage den el, der nu og fremover kommer fra vedvarende energi produceret fra vindmøller og solceller.
Læs mere om varmepumper i vores publikationer længere nede på siden eller find de bedste varmepumper på Energistyrelsens hjemmeside
Sommerhuse
Mens mange boligejere har fokus på helårshusets energiforbrug overses sommerhuset ofte. De ca. 200.000 danske sommerhuse har et stort el-forbrug på ca. 705 mio. kWh årligt. Det er en stigning på over 90 % over de sidste 30 år. Der er heldigvis meget man kan gøre for at spare energi og penge i sit sommerhus.