Flere dagligvarebutikker, skorstensfejere, brændesælgere og brændeovnsforhandlere anmeldt for greenwashing

27. marts 2022
Når en virksomhed kalder brændefyring miljø- og klimavenlig opvarmning, er det vildledende og fører forbrugerne bag lyset. Derfor har Rådet for Grøn Omstilling anmeldt en række butikskæder, skorstensfejere, brændesælgere og brændeovnsforhandlere til Forbrugerombudsmanden for greenwashing og falsk markedsføring.

Af Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver i luftforurening, Rådet for Grøn Omstilling

Brænde udleder store mængder CO2, helbredsskadelige og kræftfremkaldende partikler, sod, dioxiner og tjærestoffer, når det bliver brændt af. Faktisk er brændefyring den mest helbredsskadelige opvarmningsform i Danmark. Alligevel forsøger flere virksomheder at sælge brændefyring som en CO2-neutral, miljø- og klimavenlig løsning. Derfor har Rådet for Grøn Omstilling anmeldt en række butikskæder, skorstensfejere, brændesælgere og brændeovnsforhandlere for greenwashing og falsk markedsføring.

“Brændefyring er en ekstrem helbreds- og miljøskadelig opvarmningsform, der hvert år koster knap 300 danskere livet og giver store udgifter til sundhedsvæsenet. Sodpartikler og CO2 fra brændefyring bidrager til global opvarmning. Derfor er det stærkt problematisk, at nogle virksomheder forsøger at vildlede forbrugerne ved at markedsføre brændefyring som en CO2-neutral, miljø- og klimavenlig løsning. Dermed lokker erhvervslivet forbrugerne til at foretage sundheds- og klimaskadelige investeringer – der i sidste kommer til at koste både klimaet og forbrugerne dyrt. Det skal naturligvis stoppes,” siger Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver indenfor luftkvalitet & klima i Rådet for Grøn Omstilling.

Som forbruger bliver man fra mange virksomheders side mødt med vildledende budskaber så som, at brændeovne er CO2 neutrale og derfor ikke belaster miljøet” eller ”brændeovnene er svanemærkede, hvilket vil sige, at du får en miljøvenlig løsning.”
Desværre er det langt fra sandheden. Faktisk udleder en ny miljømærket brændeovn ifølge DCE ved Aarhus Universitet over 20 gange flere partikler end fjernvarme fra kul, over 200 gange flere partikler end varmepumper og ca. 20 gange flere partikler end oliefyr. Nyere miljømærkede brændeovne udleder tilmed også mere sod end gamle brændeovne.

Rådet for Grøn Omstilling har anmeldt 32 virksomheder til Forbrugerombudsmanden for greenwashing og vildledende markedsføring bl.a. Coop, Bilka, DAPO, Silvan, Morsø, Varde Ovne, Lotus, Pejseringen, pejsen.com, Roskilde Pejsecenter, HETA, HVAM, Aduro m.v.

De 32 anmeldte virksomheder er desværre ikke de eneste i branchen, der pynter sig med falske grønne fjer. Faktisk reklamerer mange flere med, at deres produkter er miljøvenlige. Alligevel er det Rådet for Grøn Omstillings vurdering, at de 32 udvalgte selskaber er nogle af dem, der er gået længst i deres vildledende markedsføring i forsøget på at lokke forbrugerne til at vælge brændefyring frem for miljø- og klimarigtige varmekilder.

For yderligere information:

Kåre Press-Kristensen

Seniorrådgiver, Luftforurening

Mobil: 2281 1027
Email: kaare@rgo.dk