Sådan får du forureningsfri varme

25. marts 2022

Af Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver luftkvalitet & klima, og Julie Bangsgaard Abrahams, energirådgiver, Rådet for Grøn Omstilling. Artiklen er bl.a. udgivet i Århus Stifttidende og Nordjyske Stifttidende.

Vinterens høje varmeregninger har med al tydelighed vist, at der er akut behov for at energirenovere store dele af den danske boligmasse. Den billigste og mest miljørigtige varme er den, vi ikke bruger. Samtidig øger energirenovering boligens værdi og komfort.

Dertil er behov for forureningsfri varmekilder. Miljø- og klimaskadelige oliefyr, gasfyr og brændefyring skal udfases til fordel for fjernvarme i byerne og individuelle varmepumper uden for byerne. Fjernvarmen skal primært baseres på varmepumper, geotermi, industriel overskudsvarme m.v., så vi minimerer afbrænding, der skader både miljø og klima.

Det haster derfor med klimavenlig varmeplanlægning i kommuner, der fortsat brænder olie, gas og træ. Husstande med individuel opvarmning med olie, gas og træ bør allerede nu skifte til fjernvarme i byerne (hvis muligt) og individuelle varmepumper uden for byerne, så de bliver en del af den grønne omstilling. Varmepumper og centrale/decentrale varmelagre er krumtappen i fremtidens varmeforsyning. Her får vi 2/3 af energien forærende. Og de kan køre på ren el fra vindmøller og solceller afbalanceret med norsk/svensk vandkraft.

Energistyrelsen har lige tilskudsordninger til energibesparelser og varmepumper. Skynd dig at søge, så du er klar til næste vinter.

For yderligere information:

Kåre Press-Kristensen

Seniorrådgiver, Luftforurening

Mobil: 2281 1027
Email: kaare@rgo.dk