Ny skrotningsordning for brændeovne svigter klimaet

28. april 2021
Nye brændeovne er det stik modsatte af, hvad klimaet har brug for.

Debatindlæg bragt i Politikens Klimamonitor den 28. april 2021 af Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling

Miljøministeriet har netop haft en ny bekendtgørelse i høring: Bekendtgørelse om udskiftning eller nedlæggelse af visse fyringsanlæg til fast brændsel under 1 MW ved ejerskifte af fast ejendom.

Formålet med bekendtgørelsen er at skrotte eller udskifte ældre brændeovne til nyere brændeovne ved ejerskifte af fast ejendom.

Baggrunden for bekendtgørelsen er, at nyere brændeovne udleder væsentlig færre partikler end ældre brændeovne. Udskiftningen skulle derved reducere røgens store helbredsskader og samtidig hjælpe Danmark med at opfylde EU’s nye NEC-direktiv, hvor netop partikler fra brænderøg gør, at vi overskrider EU’s emissionsgrænser.

Problemet er bare, at nye brændeovne godt nok udleder væsentligt færre partikler, men mange flere af de særlig helbreds- og klimaskadelige sodpartikler (black carbon) per kilo træ.

Årsagen er, at nye brændeovne brænder ved en højere temperatur, hvorved der netop dannes meget mere sod (og NOx). Sodpartikler er ifølge FN’s klimapanel en af de største årsager til global opvarmning efter CO2. Bekendtgørelsen vil således markant øge den globale opvarmning fra brændefyring, når ældre brændeovne udskiftes med nye.

Dette er det stik modsatte af, hvad klimaet har brug for.

Black carbon

Da fortsat flere undersøgelser samtidig viser, at sodpartikler er mere helbredsskadelige end andre partikler, og derved alt andet lige gør røgen fra nye brændeovne mere skadelig end røgen fra ældre brændeovne (pr. kg røgpartikler), så er det faktisk ikke til at sige, hvor stor helbredsgevinst, der er forbundet med at udskifte gamle brændeovne til nye.

I forhold til opfyldelse af partikelgrænserne i EU’s nye NEC-direktiv, så overser ministeriet, at det tydeligt står i direktivet, at der skal lægges vægt på at reducere udledningen af sodpartikler. Netop dette er medtaget, fordi sodpartikler er særlig helbreds- og klimaskadelige. Men ved at udskifte brændeovnene forøges udledningen af sodpartikler, hvilket er stik imod intentionerne i direktivet og FN’s Göteborgprotokol, der danner baggrund for direktivet.

Endelig er nye brændeovne slet ikke nogen løsning, da blot afbrænding af et kilo træ i en ny miljømærket brændeovn, der fyres lige efter bogen, vil forurene 400.000.000 liter helt ren luft til Verdenssundhedsorganisationens nye partikelgrænseværdi.

Fjernvarme og varmepumper (inklusive udledningen fra værkerne) forurener 50-200 gange mindre, og forureningen sker for enden af en høj skorsten og ikke i lav højde i vores tætte boligområder.

Skrot fuldstændig

Ideen med en ejerskifteordning er imidlertid fin, men ordningen skulle selvfølgelig kræve, at alle fyringsenheder til fast brændsel skrottes fuldstændigt ved ejerskifte, så de nye ejere i stedet skal anvende fjernvarme eller varmepumper og derved bliver aktive medspillere i den grønne omstilling.

Husstande, hvor nedlæggelse af fyringsanlægget kan føre til væsentlig forringelse af ejendommens værdi, kan dog fritages for nedlæggelse eller kompenseres via statsstøtte til renere varmekilder.

For yderligere information:

Kåre Press-Kristensen

Seniorrådgiver, Luftforurening

Mobil: 2281 1027
Email: kaare@rgo.dk