Grøn Succes / lokal omstilling, der rykker

Danmark er fyldt med grønne succeshistorier. Vi har været ude i felten for at finde de historier, hvor ildsjæle har taget teten og skabt et stykke grøn omstilling

Vejen mod et bæredygtigt samfund kommer mange steder fra. Politikere herhjemme og på internationalt plan skal sætte rammer og laver regler, men den grønne omstilling sker også i høj grad ude i landet, hvor mennesker selv skaber helt nye, stærke projekter, der inspirerer og breder sig i samfundet.

Vi har været rundt i landet for at finde og fortælle de historier, hvor borgere og kommuner tager teten og søsætter grønne projekter. Mange af eksemplerne er båret frem af ildsjæle med grøn gejst og med god støtte fra folk omkring dem. I sidste ende gør det en stor forskel for energiforbruget, klimaet, men også sammenholdskraften i lokalmiljøet.

Christine Feldthaus præsenterer projektet

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

Men hvordan gør de det så? Hvad driver dem, og hvordan startede det hele? Hvilke udfordringer møder de, og hvad er deres råd til andre, der gerne vil gøre det samme? Det har vi undersøgt. På denne side kan du finde en række succesfulde eksempler fra hele Danmark. Fælles for dem er, at de involverer lokale ildsjæle, borgergrupper, boligforeninger, ejendomsejere, lokale håndværksvirksomheder, kommuner og mange andre. De otte projekter, vi viser her, er forskellige, men tager typisk udgangspunkt i, at man har ønsket at gøre noget ved energiforsyningen, blive mere energieffektiv, ændre adfærd, starte et fælles ejerskab af varmepumper eller anden type vedvarende energi og meget andet. Du kan også finde vores uddybende beskrivelser eller få et hurtigt overblik i de forskellige pixie-udgaver og blive inspireret af de forskellige videoer.

Fælles for alle eksemplerne er, at de involverer lokale ildsjæle og aktører samt borgergrupper, boligforeninger, ejendomsejere, lokale håndværksvirksomheder, kommuner osv. Projekterne omfatter blandt andet skift af energiforsyning, energieffektivisering, adfærdsændringer, fælles ejerskab af VE-anlæg og meget andet. Under hvert projekt kan du læse en uddybende beskrivelse eller få et hurtigt overblik i de forskellige pixie-udgaver.

Erfaringshæfter

Ud fra de otte projekter har vi lavet to hæfter, som du kan bruge som inspiration, hvis du ønsker at igangsætte et grønt omstillingsprojekt. Du kan læse om de tolv karakteristiske elementer i et
typisk projektforløb samt vores seks anbefalinger, der kan anvendes, uanset hvilken type projekt der er tale om. Læs vores erfaringshæfte til borgere og ildsjæle, eller læs vores erfaringshæfte til kommuner nederst på siden.

Projektrapport

Er du interesseret i at vide mere om, hvordan vi har lavet dette projekt? Herunder hvordan vi har grebet interviews, filmoptagelser og formidlingsfasen an? Så kan du læse mere om det i vores afsluttende projektrapport nederst på siden.

Projektet blev gennemført i samarbejde med: Samsø Energiakademi, Videncenter for Energibesparelser i bygninger / Teknologisk, Institut Taastrup.

Projektet er finansieret af Energifonden


Projektmedarbejdere

Christian Jarby

Seniorrådgiver, Energi & Bygninger

(+45) 2014 7245
cj@rgo.dk

Trine Seidelin Hagen

PR- og presseansvarlig

(+45) 3318 1946
trine@rgo.dk

Del på sociale medier

Læs mere om projektet Grøn Succes