Det Økologiske Råds bemærkninger til udarbejdelse af listen over hjælpestoffer, der ikke må bruges i plantebeskyttelsesmidler (Annex III)
(Rammenotat M 168-19)
Det Økologiske Råd hilser det velkommen at det omsider er lykkedes at udarbejde et forslag til at få styr på hjælpestofferne i pesticidprodukter. Der er imidlertid endnu et stykke vej at gå idet forslaget ikke indeholder egentlige kriterier for fremtidig identifikation af uacceptable hjælpestoffer, og det beskriver heller ikke en egentlig proces for at foreslå og optage yderligere stoffer på Annex III.
Det Økologiske Råd bifalder det danske forsøg på at udbedre manglerne i udkastet og for at få gennemført en lavere grænseværdi end 0.01% for utilsigtede urenheder i pesticidprodukter.

Det Økologiske Råds bemærkninger til forlængelse af godkendelsesperioden for aktivstofferne: benfluralin, dimoxystrobin, fluzinam, flutolanil, mancozeb, mecoprop-p, metiram, mepiquat-chlorid, oxamyl og pyraclostrobin 
(Rammenotat M 167-19)
Generelt er det uheldigt at tidsplanen for revurderingerne ikke kan overholdes. Det Økologiske Råd finder, at det i EU-revurderingsprogrammerne bør sikres, at der afsættes de nødvendige resurser til at revurderingerne er rettidige. 
Det Økologiske Råd er enig i at udløbstiden for mecoprop-p ikke forlænges, da der allerede foreligger en vurdering fra EFSA, der viser en uacceptabel risiko, og at stoffet derfor ikke bør fornyes. 
Der er for nogle af de øvrige stoffer indikationer på stofegenskaber, som gør det betænkeligt at udsætte revurderingen: 
Herbicidet benfluralin er flygtigt og indebærer spredning i atmosfæren. Det kan muligvis bioakkumulere.
Fungicidet dimoxystrobin er hormonforstyrrende. Stoffet er persistent, kan muligvis nedsive i jorden og er akut toksisk for fisk.
Fungicidet mancozeb er mistænkt for at kunne skade reproduktionen. Stoffet er giftigt for fisk og vandlevende invertebrater.
Nematicidet og insekticidet Oxamyl er en cholinesterasehæmmer og virker neurotoksisk. Stoffet er vandopløseligt og udgør en risiko for grundvandsforurening. Stoffet er giftigt for en række organismer i det ydre miljø.
Fungicidet pyraclostrobin er mistænkt for at kunne skade reproduktionen. Stoffet er giftigt for fisk, vandlevende invertebrater og bundlevende dyr.


Det Økologiske Råds bemærkninger til ikke-godkendelse basisstoffet propolis ekstrakt
(Rammenotat M 164-19)
Propolis ekstrakt ønskes anvendt mod svampesygdomme og bakteriesygdomme på bananer. Bananer skal dyppes eller sprøjtes efter høst. Propolis produceres af honningbier. Det kan forårsage en allergisk hudreaktion. Derudover kan det ikke udelukkes at propolis ekstrakt kan være genotoksisk samt hormonforstyrrende. Der kan derfor ikke fastsættes et sundhedsmæssigt sikkert niveau for propolis ekstrakt, hvilket medfører, at der ikke kan foretages en risikovurdering for sundhed. Det er Økologiske Råd er enig i at propolis ekstrakt ikke godkendes.


Det Økologiske Råds bemærkninger til ikke-fornyet godkendelse af aktivstoffet thiacloprid
(Rammenotat M 165-19)
Thiacloprid anvendes til insektbekæmpelse i raps og bejdsning af majsfrø samt til mindre anvendelse i en række bær- og grønsagsafgrøder, juletræer, prydplanter og særlige skadevoldere i korn og raps. Stoffet er mistænkt for at fremkalde kræft og for at kunne skade forplantningsevnen. Det er desuden meget giftigt med langvarige virkninger for vandlevende organismer. Det er ikke nævnt i rammenotatet at thiocloprid er et neonikotinoid som er mistænkt for at skade bier.
Det Økologiske Råd er enig i at godkendelsen af thiacloprid ikke fornys.


Det Økologiske Råds bemærkninger til godkendelse af basisstoffet L-cysteine
(Rammenotat M 166-19)
L-cystein er en ikke-essentiel aminosyre som bl.a. er godkendt som tilsætningsstof til fødevarer. Stoffet kan give hudirritation. Det ønskes anvendt mod bladskæremyrer i alle afgrøder og skovbrug. Godkendelsen er kun relevant for de tropiske egne af Frankrig.
Det Økologiske Råd har ingen bemærkninger til godkendelsen.


Det Økologiske Råds bemærkninger til ikke-fornyet godkendelse af aktivstoffet beta-cyfluthrin

(Rammenotat M 169-19)
Beta-cyfluthrin anvendes til insektbekæmpelse i kartofler og hvede udendørs, tomater i væksthus og til bejdsning af roefrø. Stoffet mistænkes for at kunne være fosterskadende og at kunne skade børn, der ammes. Det er Miljøstyrelsens vurdering at der ikke er vist sikker anvendelse, for så vidt angår miljø i forhold til fugle og pattedyr, vandorganismer, leddyr og bier for de udendørs anvendelser. Det Økologiske Råd er enig i at beta-cyfluthrin ikke får fornyet godkendelse.


Det Økologiske Råds bemærkninger til ikke-godkendelse af basisstofferne Castanea og Schinopsis tanniner og Vitis vinefera tanniner

(Rammenotat M 170-19)
Tanniner (garvestoffer) udvindes af træ eller andet plantemateriale. Castanea og Schinopsis tanniner ønskes anvendt mod diverse svampesygdomme i diverse grøntsager på friland og i væksthus, samt i kartofler og roer på friland, som ”plantestyrker” i korn, mod bakteriesygdomme i nøddetræer og stenfrugter på friland og mod nematoder i diverse grøntsager, tomater, agurker og auberginer på friland og i væksthus. Vitis vinefera tanniner ønskes anvendt mod svampesygdomme i vinduer. Tanninerne indeholder store mængder af stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende i mus og rotter ved påføring på huden. Derudover er tanniner af ECHA mistænkt for at være mutagene, og er til ECHA rapporteret at forårsage alvorlig øjenskade/øjenirritation og hudirritation. Desuden er den fremsendte dokumentation fra producenterne mangelfulde.
Det Økologiske Råd er enig i at Castanea og Schinopsis tanniner og Vitis vinefera tanniner ikke godkendes som basisstoffer.