Feedback on the roadmap for the new Circular Economy Action Plan
Rådet for Grøn Omstilling ser positivt på tilblivelsen af en ny Actionplan for cirkulær økonomi. Vi ser alt for mange barrierer for en omstilling til en reel cirkulær økonomi. Herunder et manglende informationsflow for indholdsstoffer i produkter fra prodution til affaldsled, hvilket vanskeliggør både genbrug og en hensigtsmæssig genanvendelse.Men også manglende krav til kvaliteten af forbrugerprodukter, som kan være altafgørende for i hvor høj grad de kan holdes i brug, repareres og genanvendes. Derfor er det væsentligt, at den kommende Actionplan for cirkulær økonomi leverer på følgende områder:

  • Der skal igangsættes initiativer som nedsætter vores forbrug og dermed brugen af jomfruelige materialer. Dette kan gøres gennem afgiftreguleringer på jomfruelige materialer.
  • Der skal indføres krav om langt højere kvalitet af produkter, så de kan holdes i brug i længere tid, kan repareres samt genanvendes i sidste led. Nye regler om krav til mulig reparation af WEEE-produkter i Ecodesigndirektivet kan bruges som eksempel og skal følges op med at inkludere langt flere produkter og produktgrupper.
  • Flere kemikalier og kemikaliegrupper bør forbydes i forbrugerprodukter. Skadelige kemikalier er en direkte stopklods for den cirkulære økonomi – og samtidig vanskeliggør skadelige kemikalier genbrugstanken.
  • For plastprodukter og emballage bør der indføres en diffenrentieret afgiftsstruktur, der understøtter en overordnet reduktionsdagsorden ved design til genbrug og genanvendelse uden problematiske kemikalier.
  • Stil krav til brugen af bionedbrydeligt plast da det forurener plastfraktionen efter indsamling og ødelægger muligheden for genanvendelse.
  • Øget oplysning til forbrugerne (og producenter) omkring biobaseret og bionedbrydelig plast, da anvendelsen nemt kan være mere til skade for miljø og klima end til gavn.
  • Sørg for at indsatserne i Actionplanen for cirkulær økonomi spiller sammen med det kommende udvidede producentansvar, hvor der bl.a. skal stilles krav til tilbagetagningsordninger via f.eks. pant.
  • Stil krav til høj kvalitet af plastikemballage (f.eks. fødevarekvalitet), så kvaliteten i genanvendelsen forbliver høj.
  • Stil krav til design af emballage, så plastik ikke tabes til naturen, og så der altid er mulighed for at emballagen kan genanvendes. Sammensatte materialer vanskeliggør i høj grad muligheden for genanvendelse. Her indgår også designkrav som muliggør reparation.