Nordisk mad i forandring

Fremtidens plantebaserede fødevaresystemer er nøglen til et landbrug i balance med klima og miljø. Samtidig kan det skabe job, udvikling og økonomisk vækst for landmænd og andre fødevareproducenter.

Landbrugssektoren står over for flere store udfordringer. Landbruget står for en stor del af verdens drivhusgasudledninger. Den intensive husdyrproduktion og udvaskning af næringsstoffer er et problem for vandmiljøet. Og produktionen af foderstof, der dækker omkring 80 procent af det danske landbrugsareal, fortrænger natur og truer biodiversiteten.

Hidtil har der været fokus på tekniske løsninger, der skulle sænke landbrugets drivhusgasudledninger og miljøpåvirkning. Men efterhånden er det blevet en kendsgerning, at den tekniske indsats må kombineres med en ændring i forbrugsmønstre – og især er det nødvendigt at reducere både produktionen og forbruget af animalske fødevarer som oksekød og mælkeprodukter.

Et udbredt argument imod en sådan omstilling er, at arbejdspladser og økonomien i landdistrikterne vil være truet. Dette er en fair bekymring. Derfor er det vigtigt at bringe fokus på det forretningspotentiale, der ligger i den plantebaserede produktion, der gør det muligt at brødføde os alle uden at gå på kompromis med natur, miljø og klima.  

’Nordisk mad i forandring’ bringer de gode historier frem i lyset. Der vil blive vist konkrete eksempler på virksomheder, der udnytter den stigende efterspørgsel på plantebaserede produkter fra de tre projektlande; Danmark, Sverige og Finland. En økonomisk analyse vil vurdere, hvordan en overgang til mere plantebaserede diæter eller nye proteinprodukter kan skabe job, udvikling og økonomisk vækst for landmænd og andre fødevareproducenter, samtidig med at landbruget omstilles til en mere bæredygtig produktion.

Projektet vil desuden fremlægge forslag til både nationale og europæiske politiske initiativer, der kan understøtte en omstilling til en mere plantebaseret kost og en bæredygtig fødevareproduktion.


Samarbejdspartnere er AirClim (Sverige) og The Finnish Society for Nature and Environment (Finland)

Periode: 2019-2021

Finansiering: Projektet er finansieret af Nordisk Ministerråd


Projektleder

Del på sociale medier