Plastfrit Hav

Plast i havet er et komplekst og voksende problem, der både rammer dyr, økosystemer, turisme og erhverv. Den kurve skal knækkes. Og med projektet Plastfrit Hav sætter vi ekstra skub på den proces

Plastikforurening, klodens nye plage, er i den grad blevet en sag, som folk har taget til sig. Indbyggere og turister verden over samler plast på strande og på land, strikker plastfri karklude og går efter cremer og sminke uden mikroplast, mens politikerne begynder at rykke på sig med f.eks. forbud mod engangsplast. Den opmærksomhed har vi været med til at skabe med projektet ‘Plastfrit hav’.

Projektet består af forskellige aktiviteter, der skal hjælpe med at genere ny viden om omfanget af plastikforureningen, finde løsninger, informere borgerne om problemet og få politikerne til at reagere.

Som en delindsats i projektet er kampagnen ‘Mission: Mikroplastik’ blevet udviklet i efteråret 2020. Dette er sket i et samarbejde med Plastic Change.

Kampagnen skal bidrage til at oplyse borgerne om mikroplastik. Disse små plastikstykker er overalt i miljøet, fra midt ude i verdenshavene til helt ind i din krop, og det bliver ved med at være et støt voksende problem for naturen og os mennesker. Det er tid til, at vi handler nu. Kom derfor med os på vores mission mod mikroplastik, hvor du får alt hvad du har brug for at vide, og bliv klogere på, hvordan vi sammen kan lykkes med denne ’Mission: Mikroplastik’.

I forlængelse af vores kampagne om mikroplastik har vi sat særligt fokus på kunstgræsbaner. Gummigranulat fra kunstgræsbaner er nemlig den næststørste kilde til udledning af mikroplastik i Danmark kun overgået af gummigranulat fra slitage af bildæk. Vi mener, at anvendelse og spredning af gummigranulat i miljøet både kan og bør standses. På baggrund af en forskningsanalyse peger vi på en række anbefalinger, som kan medvirke til at mindske udledningen af mikroplastik til miljøet. Læs mere om disse konkrete anbefalinger i vores politiske notat. Baggrund og argumentation for disse anbefalinger kan findes i forskningsstudiet, som er udført med afsæt i dette projekt af forskere på DTU og RUC.

Et område, som vi tidligere har arbejdet særligt med, er mikroplast i plejeprodukter. Her har vi været med til at lancere forbruger-appen ’Beat the Microbead’, der kortlægger de pleje- og kosmetikprodukter, der indeholder mikroplast, så forbrugerne nemmere kan styre uden om mikroplast i hverdagen. Denne indsat har bidraget til, at der nu er kommet lovgivning på området, som forbyder brugen af mikroplastik i en lang række plejeprodukter.

Igennem hele projektperioden har vi, sammen med vores samarbejdspartnere, spillet ind i den politiske debat. Der er behov for en politisk indgriben i den måde vi producerer og bruger plastik på. Kun på denne måde kan vi fremadrettet sikre, at det anvendes på en hensigtsmæssig måde, med så få miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser som overhovedet muligt.


Periode: Fase 1, 2014-17. Fase 2: 2018-21 – Projektet er afsluttet

Projektet er finansieret af VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN, og udført af partnerne Plastic Change, Rådet for Grøn Omstilling og Plastindustrien – fase 2 dog kun de to førstnævnte.


Projektleder

Lone Mikkelsen

Seniorrådgiver, Kemikalier og cirkulær økonomi (på barsel)

(+45) 3318 1934
lone@rgo.dk

Del på sociale medier