Nye veje for biomasse

I Danmark brænder vi store mængder træ af for at varme vores huse op. Det har konsekvenser for både vores sundhed, klimaet og miljøet - herunder biodiversiteten. Derfor arbejder vi for at bremse afbrænding af biomasse og fremme bæredygtige alternativer.

Langt over halvdelen af Danmarks vedvarende energi kommer fra biomasse – især importerede træpiller, som i mange tilfælde er produceret fra hele træstammer.  

Der er rigtig mange problemer forbundet med at bruge træbaseret biomasse til at varme vores huse op. Især de private fyringsenheder er forbundet med stor luftforurening, selv for de allernyeste og ”miljøvenlige” modeller.

Udover luftforurening er biomasseafbrænding skyld i store drivhusgasudledninger, der i forbindelse med biomasseimport ofte ikke bliver regnet korrekt med i noget klimaregnskab. Og selve skovdriften kan have store konsekvenser for biodiversiteten i skovene.

I Danmark har biomasseafbrænding helt særlige fordelagtige vilkår, bl.a. er de fri for afgifter. Vi arbejder på at få ændret disse vilkår, så biomasse som minimum ligestilles med de alternative vedvarende varme- og energikilder.

Der findes nemlig rigtig gode alternativer. Først og fremmest bedre isolering af bygninger. I private hjem kan man installere varmepumper. Og på de store fjernvarmeanlæg kan man f.eks. bruge store varmepumper med varmekilder som geotermisk varme, overskudsvarme, spildevand og havvand kombineret med solvarme og store varmelagre.

De sparsomme biomasseressourcer skal vi i fremtiden bruge til f.eks. avancerede brændsler til den tunge trafik (fly, skibe, lastbiler) og allerede i dag til flere byggematerialer, der kan erstatte beton og mursten og tjene som langsigtet CO2-lager i bygninger.

Vi arbejder for, at de sidste tre store kulfyrede kraftvarmeværker i Esbjerg, Odense og Aalborg så vidt muligt undgår biomasse til fordel for alternativerne, så det kan inspirere andre værker og derved være med til at stoppe Danmarks uholdbare afhængighed af at brænde millioner tons værdifuld skov af hvert år. Og være biomassefri i 2040.

Læs endnu mere i vores positionspapir om biomasse, der kan downloades nederst på siden, eller gå på opdagelse i vores debatindlæg om biomasse.


Periode: 2019-2023

Finansiering: Projektet er finansieret af European Climate Foundation


Projektledere

Jens Dahlstrøm Iversen

Seniorrådgiver, Energi

(+45) 3318 1932
jens@rgo.dk

Erik Tang

Seniorkonsulent

(+45) 5362 3041
erik@rgo.dk

Kåre Press-Kristensen

Seniorrådgiver, Luftforurening

Mobil: 2281 1027
Email: kaare@rgo.dk

Del på sociale medier

Publikationer

Læs vores artikler, debatindlæg og høringssvar her:

Notater