Fremtidens fossilfri energisystem
Vi skal omstille vores energisystem, så det i fremtiden er fossilfrit. Det kalder på massive investeringer og højt tempo i udrulningen af den vedvarende energi, samtidig med at vi bliver nødt til at bruge energien langt mere effektivt
Omstillingen til et fossilfrit energisystem er helt afgørende, hvis vi i Danmark – og resten af verden – skal kunne leve op til vores klimamål og dermed holde klimaforandringerne nogenlunde i skak.
Trods meget fokus på succeshistorien om de danske vindmøller, er vi i Danmark stadig milevidt fra at have et fossilfrit energisystem.
Danmarks forbrug
I 2022 udgjorde olie, naturgas og kul således 54,4 pct. af Danmarks samlede energiforbrug og stod for udledninger på 29 millioner tons CO2.
Ser man alene på Danmarks elproduktion fra vind og sol svarede det i 2022 til 59,3 pct. af det danske elforbrug, men udgør stadig kun 10 pct. af Danmarks samlede energiforbrug, når vi tager varmesektoren med.
Oveni dette skal lægges, at Danmark de seneste år har haft et rekordhøjt forbrug af biomasse. Forbruget af bioenergi og særligt afbrænding af fast biomasse, eksempelvis træpiller og skovflis er vokset eksplosivt, og i 2022 lå det på 211 PJ, hvilket svarer til 68 pct. – altså 2/3 af Danmarks vedvarende energiforbrug. Det er en udfordring, fordi bioenergi og energi fra afbrænding af træer langt fra er klimaneutralt.
Vejen til målet
Kigger vi frem mod 2030, er der i dag langt fra de nødvendige politiske ambitioner og økonomiske midler afsat til at realisere omstillingen til vedvarende energi i den skala, som der er brug for – både for at kunne reducere klimaaftrykket fra energisektoren, men også i forhold til at kunne levere strøm til de mange andre dele af samfundet, som over de kommende år skal elektrificeres.
Den gode nyhed er, at vi har teknologierne. Vi har vindmøller, solceller, varmepumper og geotermi, som kan erstatte både vores fossile brændsler og biomasse. Nu handler det om, at vi gør det.
Rådet for Grøn Omstilling arbejder derfor målrettet for, at tempoet for udrulningen af den vedvarende energi og udbygningen af den nødvendige energiinfrastruktur sættes markant op – både herhjemme og i EU. Vi arbejder også for, at omstillingen til et fossilfrit energisystem sker så effektivt så muligt. Vores målsætning er således et fossilfrit energisystem i 2040, som er:
De vigtigste politiske tiltag
Rådet for Grøn Omstilling mener, at den danske regering bør:
- 11. Sætte yderligere tempo på investeringer og udrulning af vedvarende energi – herunder også komme med den nødvendige plan for og investeringer i elnettet, så det kan følge med i kapacitet.
- 2
2. Vedtage en national handleplan for energieffektivisering med et mål om at spare 23 pct. af det danske energiforbrug i 2030 i forhold til 2019.
- 3
3. Fremskynde indsatser målrettet den direkte elektrificering af energitunge sektorer, som transport og energiintensiv industri
- 4
4. Udfase træbaseret biomasse i energiforsyningen – senest i 2035.
- 5
5. Udfase alle olie– og gasfyr til brug for opvarmning i boliger og erhverv inden 2028.
- 6
6. Satse klogt på udviklingen af PtX, så det bliver et fokuseret alternativ alene til de områder, hvor direkte elektrificering ikke er muligt, og ikke en storskala løsning, som kan bruges på tværs af sektorer.